Apolitični

Vojnoindustrijski kompleksi zagađuju više nego 140 zemalja zajedno, a nitko ih ne proziva

Vojne snage i cijeli vojnoindustrijski kompleksi ne nalaze se u agendi summita o klimi COP26 niti će biti uključeni u zaključke, pa ih tako nitko ne spominje, a na najmanju naznaku pomaka teme prema vojskama i vojnoj industriji svi se prave mrtvi iako dobro znaju da je ta industrija zapravo najveći zagađivač, piše Mario Stefanov, analitičar portala Geopolitika News.

Članice skupine G20, ekonomski najmoćnije države svijeta, nakon održanog sastanka u Rimu pridružile su se UN-ovu summitu o klimi COP26 u Glasgowu i praktički preuzele njegovo vodstvo. Time su iskazali svu raskoš svoga licemjerja. Najmoćnija gospodarstva svijeta koja svojom političkom moći nameću teme skupa o klimi i nedvojbeno će,u skladu sa svojim interesima, nametnuti i zaključke summita COP26, istovremeno su i države s najvećom vojnom moći, najvećim ratnim arsenalima i vojskama svijeta, koje su jedan od najvećih zagađivača okoliša.

Države iz skupine G20, koje dominiraju klimatskim skupom u Glasgowu, ne samo da su odgovorne za 90 posto emisija CO2 i drugih štetnih plinova nego raspolažu i s gotovo 90 posto svih vojnih postrojenja i efektiva suvremenog svijeta. Njihove vojske i vojne industrije u ekstremnim razmjerima desetljećima zagađuju okoliš. 

Dok domaćin skupa, britanski premijer Boris Johnson, hrabro napada automobile koje koristi priprosti puk i stavlja ih visoko na ljestvicu onoga što treba eliminirati kako bi se zaštitio okoliš i zaustavile klimatske promjene, ratni brodovi Njezina Kraljevskog Veličanstva na pogon fosilnim gorivima “peglaju” svjetska mora. Dok se odvija skup u Glasgowu, borbena skupina britanskih pomorskih snaga pod vodstvom nosača aviona HMS “Queen Elizabeth” s ukrcanim borbenim avionima i desecima ratnih brodova i zrakoplova savezničkih država, u Pacifiku demonstrira suparničkoj Kini svoju vojnu moć. Tisuće tenkova i borbenih aviona predvodnika borbe protiv klimatskih promjena i paradoksalno voditelja summita COP26 diljem svijeta za trajanja razvikanog summita u atmosferu ispušta milijune tona CO2 i drugih štetnih tvari.

Galamom sljedbenika Grete Thunberg i lovom na antiklimatske vještice u obličju naših vozila, našeg grijanja, naše hrane i odjeće koju nosimo uspješno se pokrivaju najveći vojni zagađivači svijeta, do te mjere da su izrijekom isključeni iz klimatske transformacije, piše Stefanov.

AMERIČKA VOJSKA JE NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ

Američka vojska je prema prikupljenim podacima i njihovim izračunima najveći pojedinačni svjetski potrošač fosilnih goriva i najveći zagađivač, pa tako zagađuje više nego 140 zemalja zajedno. Nadalje, četvrtina goriva za pokretanje mlaznih zrakoplova potrošena tijekom godine u svijetu iskorištena je za pokretanje američkih vojnih zrakoplova. Samo tijekom 2006. američko ratno zrakoplovstvo potrošilo je goriva koliko su svi američki borbeni avioni potrošili tijekom cijelog 2. svjetskog rata. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay