Apolitični

Vodičani se vesele Gospi od Karmela

Povodom skorašnjeg blagdana Gospe od Karmela svečano će biti i u Vodicama.

Vodičani se vesele Gospi od Karmela, pa su na brdu Okit svete mise  u 6:00, 7:00, 08:00, 10:30, dok će središnje svečano misno slavlje u subotu (16. 07.) predvoditi šibenski biskup mons. Ante Ivas), u 18:00 i 20:00 h.
Povijesno gledano, na brdu Okitu (visine 135 m) nedaleko Vodica, stari su Vodičani 1590. – 1660. podigli crkvicu u čast Gospe od Karmela. Godine 1909. četrdesetak vodičkih iseljenika iz Australije dali su o svom trošku sagraditi 14 postaja – Put križa – koje vode od podnožja na sam vrh Okita.

Gospi od Karmela mnogi se raduju


Crkva je tijekom vremena u više navrata bila nadograđivana. Godine 1942. talijanska ratna mornarica tu je crkvu srušila. Nakon Drugog svjetskog rata mjesne komunističke vlasti nisu dozvolile graditi novu. Upornim traženjem dozvola je dobivena tek 1967. g. i nova je crkva podignuta kroz samo dva mjeseca. Međutim, i ova je bila kratkog vijeka.
Naime, za vrijeme Domovinskog rata, u jesen 1991. i ona je srušena od neprijateljskih vojnih formacija. Nakon što je za vrijeme samog rata probijen put kroz kamene stijene brda do samog vrha, otvorila se mogućnost kamionima da prenose materijal, odmah su započele pripreme za gradnju novog Gospinog svetišta prema vrijednom idejnom projektu arh. Nikole Bašića iz Zadra. Trećeg svibnja 1995. g. blagoslovljen je temeljni kamen. Uz velikodušno sudjelovanje i pomoć mnogih pojedinaca i godišnjih doprinosa vodičkih obitelji podignuto je značajno kameno zdanje koje još čeka svoje dovršenje.
Pred crkvom je raslo drvo klen koje bi svake treće godine u božićnoj noći procvjetalo. Više puta godišnje održava se bogoslužje u novosagrađenoj crkvi koja ovom puku nadograđuje vjeru i duhovnost života, pa se tako Vodičani vesele Gospi od Karmela.