Apolitični

U Vodicama završen najveći nacionalni amaterski dramski festival

Nakon dva kazališna vikenda u dva hrvatska grada i odgledane 22 najbolje amaterske predstave, izabrane među 180 prijavljenih, u Kulturnom centru Vodice svečano je zatvoren najveći nacionalni amaterski dramski festival – 56. Festival hrvatskih kazališnih amatera.
Odlukom Prosudbenog povjerenstva u sastavu: Anice Tomić, redateljice, Vesne Tominac Matačić, glumice i Igora Ružića, kazališnog kritičara, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je Dramskom studiju DADA Kazališne družine Pinklec i Centra za mlade Čakovec za predstavu ZOO!.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Dejan Buvač za režiju predstave Ne izlazi bez čarapa Kazališne družine Štolcer Čakovec. Najboljim novim dramskim tekstom proglašen je onaj Kristine Štebih za originalni dramski tekst Ne izlazi bez čarapa Kazališne družine Štolcer Čakovec.


Najbolju žensku glavnu ulogu ostvario je Nikola Butina za ulogu Babe Kaje u predstavi Umfal, Dramske skupine BABE iz Slunja, najbolju mušku glavnu ulogu ostvario je Željko Mandić kao Ljudan u predstavi Teštament Kazališta Nova scena iz Vinkovaca. Najboljom sporednom ženskom glumicom je proglašena Lucia Luque Akrap za ulogu Kristine u predstavi Gospođica Julia u režiji Christiana Jeana – Michela Jalžečića, a najbolju mušku sporednu ulogu ostvario je Ivan Simon za ulogu Ludonje u predstavi Teštamenat u režiji Andrijane Raguž. Nagrada za njegovanje kulturne baštine pripala je Kazalištu Nova scena iz Vinkovaca za predstavu Teštamenat u režiji Andrijane Raguž.
Posebno veseli nominacija Martine Tabule za najbolju sporednu žensku ulogu za ulogu Stelle u predstavi Tramvaj zvan žudnja Dramske amaterske družine POU-a Vodice.
Nakon tri dana intenzivnog druženja s kazalištem u Vodicama, odgledanih čak deset predstava u konkurenciji za nagrade 56. Festivala hrvatskih kazališnih amatera te dvije u sklopu 12. Međunarodnog festivala Jadran 2016., u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Pučkog otvorenog učilišta Vodice, a uz materijalnu pomoć Ministarstva kulture, Šibensko-kninske županije, Grada Vodica i Turističke zajednice grada Vodica, ovogodišnji je Festival zatvoren dodjelom nagrada najuspješnijima i s obećanjem da će se i sljedeći održati u Vodicama.
Čestitamo nagrađenima!
Izvor i foto: grad-vodice.hr