Apolitični

Vodeni kamen imotske krajine – veliko spremište pitke vode

 

Crveno i modeo jezero

Asocijacija na Imotsku krajinu u srcu Dalmatinske zagore svakako je kamen. Često se krajina obasipa epitetima, poput „kamenoga mora“ ,“kamenitog okružja“, “sami kamen“ i slično. I nije to daleko od istine. Kamen je ostao simbolom i sudbinom imotskog čovjeka i imotskog kraja. Tek zelena oaza u tom sivom moru je Imotsko polje. A, jeste li poštovani čitatelji Terracon Newsa znali da je Imotska krajine jedno od najvećih spremišta čiste i pitke vode u Hrvatskoj.? Jeste li znali da se i u najsušnijim vremenima u jedanaest prirodnih jezera, te jednom akumulacijskom umjetnom jezeru, bez izvorišta i vode rijeke Vrljike koja nikada ne presušuje (samo jednom prilikom velikog potresa i to na četiri-pet sati) nalazi oko 70 milijuna kubičnih metara vode. Stručnjaci procjenjuju da se samo u Crvenom jezeru nalazi između 15 i 20 milijuna, Modrom jezeru oko tri milijuna, Prološkom blatu desetak milijuna, u jezerima Dva oka, Lokvičićkom, Mamića jezeru i Galipovcu, te ostalim malim jezerima poput Jezerca, Bućuše i Krenica više od deset milijuna, akumulacijskom jezeru Ričice i nakon izdašnih kiša i do 28 milijuna kubičnih metara vode. Ono najinteresantnije u 80 posto tih destinacija voda je zdrava i pitka. A kada bi se u sve ove brojke uračunala količina vode iz rijeke Vrljike s njezinih pet izvorišta, u njenom gornjem zaštićenom toku, one bi premašivale stotinu milijuna kubičnih metara, što su impozantne zalihe.

Prološko blato

Crveno jezero, Prološko blato tri Lokvičićka jezera, akumulacijsko jezero Ričice , Dva oka, nikada ne presušuju, tako da vode ima i u izobilju.
Paradoks imotskih vodenih resursa svakako je činjenica da i pored izdašnih količina , a sve zbog vrlo loših vodonatapnih kanala, dio Imotskog polja za sušnih dana ostane bez vode, pa se bilježe štete na poljoprivrednim kulturama. Sve u svemu Imotska krajina prebogata je najvažnijim resursom za postojanje i opstanak života vodom. Kada se k tome uzme u obzir i činjenica da je svih jedanaest prirodnih jezera i posebno lijepo, neki poput Modrog i Crvenog jezera jedinstveni u svijetu, zaključujemo da Imotska krajina ima itekakve uvjete za razvoj ne samo turizma, već ima osiguranu budućnost. Jer, stručnjaci kažu da je pitka voda nafta budućnosti. Tko ima pitku vodu taj će biti bogat. Uz jedan vrlo bitan uvjet, a to je da se ti resursi čuvaju, ekološki oplemenjuju. A, kako bi vam poštovani čitatelji Terracon News-a predočili svu ljepotu imotskog vodenog bogatstva, pogledajte ga iz ptičje perspektive u svojoj raskoši.

Više u kategoriji: vijesti dopisnika

Tekst i foto: Velimir Braco Ćosić