Apolitični

Vodeći njemački virolog: Covid je na putu prema najobičnijoj prehladi

Novi val infekcija u Kini, očigledno uzrokovan mutiranim koronavirusom, nije razlog za paniku. Mutacijom bi SARS CoV-2, virus koji je svijetu unio strah u kosti, uskoro mogao postati obična prehlada, piše Deutsche Welle.

Razvoj efikasnog cjepiva ili lijekova protiv nove vrste koronavirusa je upravo zbog toga kompliciran, jer se virus konstantno mijenja. Za oko pola godine od izbijanja pandemije, znanstvenici su širom svijeta registrirali 100 različitih mutacija SARS CoV-2.

Ovakve varijante ili promjene su normalne, jer se genetska struktura virusa mijenja i pojavljuju se nove podvrste. Također se mogu promijeniti i svojstva virusa. Posljedice mogu biti slabljenje izvornog virusa, ali i to da on postane agresivniji.

Različite varijante također potvrđuju zašto jedan uzročnik bolesti u određenoj regiji u svijetu izazove valove infekcije različite težine, i zašto ljudi različito reagiraju na infekciju.

Christian Drosten iz berlinske bolnice Charité na mutaciju gleda pozitivno. Novi virus se tako „još bolje reproducira u nosu i bolje prenosi”, kazao je virusolog ukazujući na najnovije studije. Mutacijom, koja prvenstveno pogađa nazalno područje, virus bi se mogao bolje umnožavati, „što vodi k tome da epidemija zaista vremenom oslabi”, kazao je Drosten.

Virus doduše može napasti i sluznice pluća, no to bi uzrokovalo da se čovjek osjeća bolesnije, zbog čega ostaje kod kuće i tako sprečava dalje širenje virusa.

Jedan virus čak može mutacijama toliko oslabiti da na kraju u potpunosti nestane, što je bio slučaj sa patogenom SARS-CoV 2003. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay