Apolitični

Voće koje se uzgaja i kod nas: pomaže kod visokog tlaka, liječi bolesnu jetru, ali i sprječavaju rast stanica raka

Farmaceuti su u prah, kapsule i ulja pretvorili tisuće prirodnih pripravaka, a nutricionisti sve češće preporučuju i važnost konzumacije zdrave hrane u njezinu izvornom obliku.

Najzaslužniji za popularizaciju uzgoja tropskog voća je Ivan Šulog, poduzetnik iz Donje Bistre, koji se prije 23 godine počeo baviti uzgojem egzotičnog voća u Hrvatskoj s brendom Exotic King. S Ivanom Šulogom odabrali smo 10 vrsta egzotičnog voća koje se već sadi i bere i kod nas kod kooperanata koje Šulog ima od Slavonije do Dalmacije i Istre: indijanska banana, yacon, feijoa, babaco, gorka dinja, guava, kiwano, sibirska borovnica, mongolska borovnica, surinamska trešnja.

Na primjer, gorka dinja – antikancerogeno djelovanje vidljivo je kod raka dojke, prostate, debelog crijeva, jetre, želuca, kao i kod leukemije i neuroblastoma.

Surinamska trešnja – U prosjeku plodovi sadrže od 1500 do 4000 mg vitamina C na 100 g svježeg voća. Za usporedbu, naranča ima samo 50 mg vitamina C na 100 g svježeg voća i manje od pola količine magnezija, kalija i pantotenske kiseline.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay