Apolitični

[VIDEO] Vlaji na Himalaji uz Stipu Božića

Vlaji na Himalaji uz Stipu Božića

Rođen je 1951. u mjestu Zavojane kod Vrgorca. Njegov otac Jozo se bavio vinogradarstvom, a majka Neda je bila domaćica koji su tijekom Drugog svjetskog rata bili u zbjegu na Sinaju u El Shattu.

Kad je krenuo u srednju elektrotehničku školu preselili su se u Split gdje mu je otac radio kao vozač. Tada se upisao u izviđače i počeo odlaziti u planine. Otac je bio protiv toga, skrivao mu je gojzerice. I tako je krenula nerazdvojna priča između Stipe i brdovitih planina diljem svijeta koje su vremenom postale njegove adrese boravka.

Podsjetimo na početku priče o Stipi Božiću kako je 1968. završio alpinističku školu u splitskom Planinarskom društvu „Mosor“. 1975. je sudjelovao u ekspediciji na planinu Hindukush, kada se popeo na najviši vrh Afganistana. Njegov planinarsko društveni put je pomno zapisan, snimajući reportaže, priloge, dokumentarne emisije na planinama, zemlji, pod vodom.


Stipe je čovjek koji nesebično pomaže drugim ljudima u nevolji posebno kroz Gorsku službu spašavanja koji nažalost imaju podosta posla i obaveza. Što zbog ljubitelja prirode i zdravog načina života, turista koji obožavaju planine i gorske masive, ili pak planinara koji doživljavaju nezgode na svojim „omiljenim“ odredištima. Sve je to za ljude, ističe nam neumorni alpinist posjetivši Apolitični portal, te među ostalim najavljuje jesenski odlazak „Vlaja na Himalaje“.