Apolitični

Vladine mjere za ekonomiju su užas: Treba rezati poreze, a ne dijeliti novac

Financijski stručnjak Andrej Grubišić iz konzultantske tvrtke “Grubišić i partneri” u razgovoru za Index analizirao je mjere Ministarstva gospodarstva te je istaknuo da nije dobro da se određenim sektorima dijeli novac, smatra da je to nepošteno, već predlaže značajno rezanje poreza. Smatra da bi to pomoglo da lakše prebrode krizu. 

Grubišić: Treba smanjiti poreze, a ne jednome uzimati da bi drugome dao

“Dio tih mjera odnosi se na davanje novca određenim poduzetnicima. Mislim da je to loše, nepošteno i jako selektivno. Imat ćemo situaciju da neki državni birokrat procjenjuje tko bi trebao dobiti novac, a tko ne bi trebao. Treba imati na umu da novac koji država nekome da, nekom drugom je uzela”, započeo je Grubišić.

“Moj prijedlog je da se ekonomiji pomogne kroz veliko reduciranje poreza. Kao prvo, trebalo bi ukinuti plaćanje predujmova poreza na dobit. Osim toga, porez na dobit trebalo bi smanjiti na 12 posto za sve poduzetnike, uključujući i velike, s retroaktivnom primjenom na 2019. godinu. Sada ulazimo u razdoblje godine kada će se raditi obračuni za prethodnu godinu i utvrđivati konačna obveza poreza na dobit. Svi oni koji bi trebali platiti stopu poreza od 18 posto trebali bi biti prebačeni na 12 posto, što bi ostavilo novac u novčanom tijeku kompanija. Preko noći treba smanjiti sve trošarine i posebne poreze za 30 posto. Mislim da država po osnovi trošarina i posebnih poreza ubire oko 15 milijardi kuna i to treba smanjiti”, navodi financijski stručnjak u razgovoru za Index.

“Ako ja nisam naplatio svoje potraživanje, ne može me se prisiljavati da platim PDV”

“Također potrebno je smanjiti porez na dohodak, na jedinstvenu stopu od 12 posto – izjednačiti dohodak s dobiti. Ukinuti stope od 24 i 36 posto. Tako umjesto da država kaže ‘mi ćemo isplaćivati nekome plaću’ rasteretit će troškove rada i omogućiti da plaću isplaćuju oni koji to inače čine. Treba uvesti plaćanje PDV-a po naplati računa, za sve poduzetnike. Ne može država i birokracija uživati komoditet odvojen od realnosti. Ako ja nisam naplatio svoje potraživanje, ne može me se prisiljavati da platim PDV”, smatra Grubišić.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay