Apolitični

Vjetar i sunce prvi put proizveli 10 posto svjetske električne energije

Svijet je u 2021., koristeći energiju vjetra i sunca, prvi put proizveo globalno 10 posto električne energije, pokazala je nova analiza. Pedeset zemalja svijeta dobiva više od desetine svoje energije od vjetra i sunca, rezultati su istraživanja Embera, britanskoga istraživačkog centra za klimatske promjene i energiju, piše BBC.

S oporavkom svjetskih gospodarstava od pandemije covida-19 u 2021. potražnja za energijom je porasla. Rekordnom je brzinom rasla potražnja za električnom energijom, zbog čega je došlo do porasta potrebe za energijom iz ugljena, koja od 1985. raste najbržom stopom.

Tijekom 2021. iz energije vjetra i sunca te iz ostalih čistih izvora proizvedeno je 38 posto svjetske električne energije. Prvi su put vjetroturbine i solarni paneli proizveli 10 posto sveukupne energije, a udio vjetra i sunca u proizvodnji energije udvostručio se od 2015., kada je potpisan Pariški klimatski sporazum.

Najbrži prijelaz na energiju vjetra i sunca u Nizozemskoj, Australiji i Vijetnamu

Najbrži prijelaz na energiju vjetra i sunca ostvaren je u Nizozemskoj, Australiji i u Vijetnamu. Sve tri zemlje su u posljednje dvije godine premjestile desetinu svoje potražnje za električnom energijom s fosilnih goriva na zelene izvore.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay