Apolitični

VIZIONAR GODINE: Prodao je skulpturu za čudesan iznos, traže ga od Londona do Dubaija: Tko je Nikola Vudrag

Početkom lipnja prošle godine kipar Nikola Vudrag nakratko je bljesnuo pojavivši se u svim medijima. Razlog tome bio je spektakularni iznos od 712 tisuća eura za koji je na dobrotvornoj aukciji u Poljskoj prodana njegova skulptura ‘Iron Maiden’, povodom čega smo i prvotno popričali s njim.

Protekle dvije godine bile su mu iznimno plodne, a takva će mu, ako sve bude po planu, biti i aktualna. Naime, surađivao je s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom kovnicom novca na izradi hrvatskih euro kovanica, što mu je otvorilo vrata međunarodne suradnje u području medaljerstva.

Nadalje, diljem Hrvatske postavio je nekoliko javnih spomenika, među kojima se ističu tri biste Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, kao i monumentalni radovi ‘Začin život’ u Koprivnici te ‘Herculesova košuta’ i 12-metarski spomenik Nikoli Tesli u Varaždinu.

Također, nedavno je sudjelovao na projektu COP28 (United Nations Climate Change Conference), to jest na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama održanoj u Dubaiju, gdje je predstavio skulpturu ‘The Seven Realms’ – set od sedam dijamanata koji predstavljaju sedam regija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Što se tiče bliske budućnosti, upravo surađuje sa čuvenom oksfordskom knjižnicom Bodleian na komemoraciji za pisca J. R. R. Tolkiena, a završava i skulpture za dva veoma značajna događaja u svojoj karijeri – Biennale umjetnosti na Malti i Venecijanski biennale.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Image by pikisuperstar on Freepik