Apolitični

Vitezovi Vranski u Pakoštanima…

Rekonstrukcija povijesti u turističke svrhe hvale je vrijedna, ali i veoma zahtjevna.
Na taj način, iz gustog tkanja prošlosti, povijesnih sličica, događaja i stvari, rađaju nam se slike kao iz snova: templari, ivanovci, turske paše, papinski glasnici, vranski priori… Ovo su samo neki od likova iz duge i slojevite povijesti Pakoštana.

Upravo se na „DANIMA VITEZOVA VRANSKIH“, tog povijesnog spektakla oživljavaju brojni sadržaji iz davnih vremena. Zahvaljujući onima koji sebe daju u kulturno i turističko oživljavanje prošlosti, ukazuju nam se srednjovjekovni tabori, viteški turniri, stari zanati, igrokazi, vitezovi-konjanici iz cijele Hrvatske i inozemstva, sokolari, običan puk, žongleri i siromasi… Svemu tome nadodajte još pitoreskne nošnje, naprave, i bogatu kulinarsku ponudu uronjenu u srednjovjekovne recepture.
Tih dana sve je lijepo u Pakoštanima, obavijeno posebnim ozračjem, a naročito kada plodovi zemlje zahvaljujući dobroti Vranskog polja oplemene ponudu gostima i turistima. Tada se ne možete ne zapitati, tko više uživa – oči ili nepce?

Vitezovi vranski ožive tih dana u kolovozu, neposredno uz Han Jusuf paše Maškovića, inače posljednju tursku utvrdu pri zapadnoj civilizaciji. Na tom će vas mjestu poseban spektakl vratiti stoljećima unatrag kroz kolorit, oruđe i oružje. Gosti rado posjećuju Pakoštane upravo zbog ovog povijesnog prikazanja u kojem čak mogu i sudjelovati, kao i dodatno uživati u delicijama srednjovjekovne recepture.

D. Šabić
Foto:TZ Pakoštane