Apolitični

Vitamin D je posebno moćan u borbi protiv korone i mogao bi biti sastavnica budućeg cjepiva

O ovom ključnom vitaminu razgovarali smo s prof. dr. sc. Darijom Vranešić Bender, kliničkom nutricionisticom Odjela za kliničku prehranu KBC-a Zagreb i prvom autoricom hrvatskih Smjernica za prevenciju, prepoznavanje i liječenje nedostatka vitamina D u odraslih . Evo što nam je otkrila

Vitamin D je esencijalan mikronutrijent iz skupine vitamina topivih u mastima. Često ga nazivamo sunčanim vitaminom jer se za razliku od ostalih vitamina, koji se u organizam unose isključivo prehranom ili dodacima prehrani, sintetizira u našem organizmu pod utjecajem sunčevog zračenja. Iako smo blagodati tog sve popularnijeg vitamina godinama promatrali kroz prizmu zaštite mineralne gustoće kosti, danas znamo da se radi o moćnom antiinfektivnom nutrijentu, koji nam može pomoću u borbi protiv koronavirusa.

I ne samo to, vitamin D povezan je s brojnim bolestima (autoimunosnim, mišićnim, endokrinološkim, kardiovaskularnim, neurološkim) budući da se receptori za vitamin D nalaze u gotovo svim tjelesnim stanicama.

Procjenjuje se da više od jedne milijarde ljudi diljem svijeta ima niske koncentracije vitamina D zbog čega se s pravom govori o “pandemiji” hipovitaminoze D te se razmatraju ozbiljne posljedice ovog problema na javno zdravstvo.

Možemo li povezati infekciju COVID-19 i vitamin D?

– Puno je podudarnosti u paralelnim pandemijama COVID-19 i globalnog nedostatka vitamina D. Rizične skupine u pandemiji COVID-19 su osobe starije dobi i bolesnici s kroničnim bolestima, upravo one skupine u kojima se bilježe niske vrijednosti vitamina D u krvi. Nadalje, izbijanje epidemije dogodilo se u trenutku kad zbog sezonskih varijacija populacija ima najniže vrijednosti vitamina D u krvi.

Cijeli članak možete pročitati na: zivim.gloria.hr

Foto: Pixabay