Apolitični

Vitamin C – naš vjerni štitonoša

Počela je jesen, a bablje se ljeto poprilično nastavilo. Dani su sunčani i vrući, a noći i jutra prohladna. Zbog takvih vremenskih oscilacija počela je sezona gripe i prehlade. Visoka tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, začepljene nosnice i bolni sinusi samo su neke od tegoba što nam otežavaju svakodnevicu.
Kako biste spriječili da vas gripa i prehlada razoružaju, hranom osigurajte dovoljnu količinu vitamina C, ovog vrijednog antioksidansa i neprobojnog štita našeg organizma. Drugi naziv mu je askorbinska kiselina, a prema topivosti spada u vitamine topljive u vodi. Najbogatiji su izvor vitamina C raznovrsno voće i povrće. To su prije svega agrumi (naranče, mandarine i limun), šipak, višnja, crni ribiz, kupus, krumpir i paprika. Preporučene dnevne doze, ovisno o tome je li riječ o muškarcu ili ženi, iznose 75-90 mg dnevno. Ako dugoročno u organizam ne unosimo adekvatnu količinu vitamina C, prijeti nam opasnost od infekcija, krvarenja, slabog razvoja kostiju i zubi, dok se kod pretjeranog unosa višak luči mokraćom.
Nadalje, važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Kolagen i elastin dva su glavna razloga zbog čega nam je koža u mladosti nježna, elastična i zategnuta. Starenje, izlaganje kože štetnim sunčevim zrakama, neodgovarajućoj prehrani, s vremenom počinje se odražavati na koži pojavom prvih bora zbog gubitka kolagena. Povećanje unosa vitamina C kroz hranu i suplemente može pomoći u obnavljanju razine kolagena. Ljepota i mladolikost s vitaminom C usko su povezani; naime, ovaj vitamin pomaže u borbi protiv bora i hiperpigmentacije kože nastale uslijed dugotrajnog izlaganja jakom suncu. Također, kreme i pilinzi obogaćeni vitaminom C koriste se u postizanju boljeg tonusa kože. Ovaj vrijedan nutrijent, za kojeg ste sigurno u životu čuli mnogo puta vrijedi pobliže upoznati zbog mnogo hvalevrijednih pogodnosti koje pruža našoj ljepoti i zdravlju. Stoga konzumirajte što više hrane bogate vitaminom C i očuvajte svoju ljepotu i mladolik izgled.

Više na: www.bakinisavjeti.com
L. Rađa, dipl. ing. preh. teh.