Apolitični

Viške galerije – Izgubljeni pomedor i Meštrovićeva…

 

Na malom, zaboravljenom trgu iza kule Perast, u napuštenoj konobi za koju mnogi Višani nisu ni znali da postoji, otvorila se ljeta 2010. zaista posebna galerija zanimljivog naziva – Izgubljeni pomedor.

Između ogoljene vinske preše, tko zna kad odbačenog ormara te nikad osvježenog brodskog motora, postavljena je stalna prodajna izložba pod nazivom vis.kom.
Među autorima koji su uglavnom Višani ili se tako osjećaju, na prvi pogled ističe se Marinić iz Podhumlja i Knežije, kipar koji je zauzeo cijeli trg ispred galerije, potom majstor viškog bonsaija Ilić iz Mijurovca te briljantna slikarica u pijesku Žitko iz Žužeca. Ova se galerija vrlo brzo pretvorila i u mjesto neobaveznog okupljanja.
Tako su druženja na pjaceti među Marinićevim neobičnim anđelima, uz čašu plavca i šum gramofonskih ploča, mnogima postala nezaobilazna stanica u večernjem điru.

 

Uz ovu vrlo rijetku galeriju, na Visu postoji još jedna – Meštrovićeva galerija, smještena u Jakinovim dvorima na Kutu, koja posebno u ljetnim mjesecima otvara svoja mala vrata s djelima najvećeg hrvatskog kipara Ivana Meštrovića. Izložbu čine brončani odljevi i nekoliko reljefa iz umjetnikove ostavštine njegovoj unuci Ivani.
Svakako posjetite galerijske prostore Visa i upoznajte njegove kulturne i umjetničke vrijednosti.

Izvor: tz-vis.hr
D. Šabić