Apolitični

72. Viška regata ovog vikenda

72. Viška regata: Spektakl koji zaključuje ljeto na Jadranu, započet će u petak, a privesti kraju u nedjelju. Svi ste pozvani na ovaj regatni zanimljivi događaj.

Viška regata

U petak ispod Sustipana startat će oko 150 jedrilica.
Na startu prve etape SPLIT – VIS u petak 14. listopada u 9 sati, očekuje se više od 1000 jedriličara. 72. Viška regata u organizaciji J. K. LABUD i nadalje privlači jedriličare iz Europe. Iako Regatni ured za prijave otvara u srijedu 12.10., broj on-line prijava se opasno približava brojci 100. Stalno se prati vremenska prognoza i naravno, svi bi željeli da se ostvari ona jedriličarima najidealnija sa suhim vremenom i dosta vjetra.

72. Viška regata

Prošle godine uvedena organizacijska novost koja se odnosi na razvrstavanje krstaša prema kojoj će Regatni odbor u skladu s pristiglim prijavama razdijeliti krstaše razreda Open na podrazred racing (regatnih) i cruising (navigacijskih) krstaša, vrijedit će i za ovogodišnje izdanje regate. Ovim se osim povećanog broj nagrada, ujedno daje mogućnost jedrilicama i posadama koje nemaju vrhunsko jedrilje da budu maksimalno angažirani, kako bi ostvarili najbolje pozicije u okviru svojih skupina.
Podsjećamo kako će podskupinu OPEN Cruising ili navigacijsku skupinu činiti jedrilice koje imaju samo jedno prednje jedro na namotavanje i samo jedan spinnaker ili gennaker., a jedra im nisu izrađena od laminata, već je kao materijal korišteno tkanje (materijali kao što je Dacron i slična).

Viška regata
Posebno zanimljiv će i na ovoj „Viškoj” biti sraz vrhunskih domaćih posada i onih stranih, koje tradicionalno dolaze s najsofisticiranijim jurilicama i opremom. Atmosfera je dodatno zagrijana nakon domaće pobjede na nedavno završenoj Mrduji kada je 1. mjesto ponovno zauzela splitska jedrilica a ovaj put to je bila Fatamorgana 2 koju je kormilar Mate Arapov sa svojom posadom doveo do pobjedničkog postolja.


Za posade s jedrilica koje će biti vezane na plutačama ili na sidru i ove godine je osiguran besplatan prijevoz s “kraja” i na” kraj” s 2 dvije pasare, koje će do 24 h biti u stalnom transferu. Višani će na svoje doći u subotu, uživajući u regati u Viškoj vali, ali i mnogim drugim zabavnim programima koje su Grad Vis i turistička zajednica pripremili za natjecatelje, goste i mještane Visa.


U nedjelju u 9 sati predviđen je start druge etape na relaciji VIS – SPLIT, a pobjednik se na velikom mulu ACI-ja očekuje već nešto iza 12 sati, kako bi tradicionalno šampanjcem pred tv ekipama proslavio pobjedu.