Apolitični

Više od milijun vrsta je pred izumiranjem, a čak 40 posto kopnene površine je “oštećeno”

Jedna od ključnih konferencija o prirodi koja se pod pokroviteljstvom UN-a od srijede održava u Montrealu ima za cilj sklapanje novog globalnog sporazuma koji bi zaštitio što je ostalo od divljih vrsta na Zemlji i njihovih staništa.

Pregovarači se nadaju da će dvotjedni samit, poznat kao COP15, uroditi sporazumom koji bi zajamčio da će 2030. biti više “prirode” – životinja, biljaka i zdravih eko sustava, nego što ih ima sada.

Najnovija izvješća UN-a pokazaju da bi do 2100. godine 50% afričkih vrsta ptica i sisavaca moglo nestati.

U ovom trenutku, više od milijun vrsta je pod prijetnjom izumiranja i nestaju brzinom koja nije viđena u posljednjih 10 milijuna godina. Prema UN-ovoj procjeni, čak 40 posto kopnene površine planeta se smatra “oštećeno”.

Ukratko, UN se nada da će uvjeriti zemlje da se obvežu da će do 2030. najmanje 30 posto kopnene površine i 30 posto površine podmorja biti zaštićeno. Radi se o tzv. globalnoj kampanji “30×30”.

Nažalost, studija međunarodnog Društva za zaštitu divljih životinja (WCS) i Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF) otkriva poraznu činjenicu, a ona glasi da se gotovo 20 posto netaknutih tropskih šuma preklapa s koncesijama eksploatacijskih tvrtki, poput onih koje se bave rudarstvom te eksploatacijom nafte i plina.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay