Apolitični

Više od milijun tona uskladištene vode iz Fukushime bit će ispušteno u ocean podmorskim tunelom…

Operator japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, teško oštećene u potresu prije deset godina objavio je u srijedu da planira ispustiti u ocean više od milijun tona uskladištene vode podmorskim tunelom.

Japan je tako okončao sedmogodišnju raspravu o tome kamo s tih 1,27 milijuna tona kontaminirane vode, uskladištene u više od tisuću rezervoara na području elektrane, obećavši da će prije toga biti pročišćena i da će biti poduzete mjere kako se time ne bi nanijela šteta ugledu regije. 

Voda koja će biti ispuštena filtrirana je više puta kako bi se uklonilo većinu radioaktivnih supstanci, ali ne i tricij, radioaktivni izotop vodika, koji se ne može eliminirati sadašnjom tehnologijom.

Tome se protive ribari i poljoprivrednici iz Fukushime strahujući da će biti nanesena još veća šteta njihovim proizvodima.

Tepco je izrazio spremnost isplatiti naknadu za gubitak ugleda ribarima i drugima u regiji koji bi se zbog toga mogao dogoditi.

Spreman je i dopustiti inspekcije Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), koja je u travnju podržala odluku japanske vlade da vodu ispusti u ocean.

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay