Apolitični

Više od 80 filmova u 12 programa: ZagrebDox s publikom uživo

Više od osamdeset filmova u dvanaest programa prikazat će se na 17. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, koji će se održati od 13. do 20. lipnja u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac.

“Ovogodišnje izdanje je ponešto između prošlogodišnjeg tzv. specijalnog i nekon novonormalnog, ali će u velikoj mjeri sličiti klasičnom ZagrebDoxu”, rekao je Nenad Puhovski u petak, na konferenciji za novinare.

Za Veliki pečat natječe se 18 filmova u međunarodnoj konkurenciji, među kojima su pobjednici prestižnih svjetskih filmskih festivala, dok se 20 dokumentaraca natječe se u regionalnoj konkurenciji, koja ima velik broj hrvatskih uradaka. Nagrada Mali pečat dodijelit će se najboljem filmu autora do 35 godina starosti.

Iz međunarodne konkurencije ističu se prvi čileanski oskarovski kandidat “Agent krtica” Maite Alberdi koji prati 83-godišnjaka na tajnom zadatku u staračkom domu, iranski “Obiteljska rendgenska slika” autorice Firouzeh Khosrovani, pobjednik IDFA-e, “Zemlja je plava poput naranče” Irine Cilik o samohranoj majci na istoku Ukrajine, za koji je autorica nagrađena za režiju na Sundanceu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay