Apolitični

VIS Gospe od Zdravlja glazbom u vjeri i duhovnosti

Pod nebeskom zaštitom Dobre Majke na Dobrome već 46 godina uspješno djeluje vokalno-instrumentalni sastav „Gospa od Zdravlja”. Mnoge će se generacije s radošću i sjetom prisjetiti lijepih pjesama i duhovnog ugođaja koji VIS desetljećima stvara obogaćujući glazbenom podrškom liturgijska slavlja. Glazba kao dar Neba nalazila je svoj specifični glazbeni izričaj kroz druženje, edukaciju i duhovnu inspiraciju i opet bila upravljena Nebu u obliku molitve, zahvale i prošnje, tako je napisao prije nekoliko godina Darko Božanić, jedan od suradnika i urednik monografije o ovom duhovnom sastavu. Poštujući njihov rad, entuzijazam i vrijednost i zbog četiri desetljeća uspješnog djelovanja izišla je ova monografija prije šest godina, prvenstveno želeći oteti zaboravu sjećanje na početak i djelovanje jednog od najstarijih VIS-ova u Splitu i u široj okolici.

Generacije članova i ljubitelja duhovnosti i umjetničkog izričaja prošlo je ovim sastavom njegujući vjeru i poštovanje prema pripadnosti crkvi, bilježeći izvorne i druge pjesme na nosač zvuka kojeg su izdali prigodom ove visoke obljetnice. VIS „Gospa od Zdravlja” nastavlja rad sviranjem i nastupima na prigodnim svečanostima, liturgijskim slavljima i drugim manifestacijama, pa su ovog tjedna glazbenu potporu dali hrvatskom aktivističkom festivalu Vidik Fest koji je organizirala hrvatska udruga Benedikt.
Voditeljica vokalno-instrumentalnog sastava Gospa od Zdravlja – Sunčica Semerad prigodno govori o trenutnom djelovanju sastava novije generacije, druženju s članovima i zajedničkim željama.

Više u kategoriji: Glazba; Život
Video: Teo Peričić
D. Šabić, mag. nov.