Apolitični

Virusi mogu izumrijeti. Događa li se to s koronom u Japanu i Indiji?

U PONEDJELJAK su brojni strani i domaći mediji prenijeli vijest prema kojoj bi uzrok naglog pada broja novozaraženih u Japanu, ali i Indiji, mogla biti evolucijska slijepa ulica u koju je upao virus.

Naime, u Japanu je broj novozaraženih, nakon vrhunca krajem kolovoza, kada su dnevne infekcije premašile 20.000, posljednjih dana pao na ispod 200.

Hipoteza o samouništenju mutacijama

Tu hipotezu iznio je Ituro Inoue, profesor na japanskom Nacionalnom institutu za genetiku. On smatra kako je moguće da je delta soj u Japanu akumulirao previše mutacija na virusnom nestrukturnom proteinu koji ispravlja genetske pogreške, nazvanom nsp14.

Prema njegovoj hipotezi, posljedica tih mutacija bila je da virus nije uspijevao na vrijeme popravljati mutacije, što je u konačnici dovelo do nakupljanja nepovoljnih mutacija i samouništenja virusa. Studije su pokazale da u Aziji više ljudi ima obrambeni enzim nazvan APOBEC3A koji napada RNA viruse kao što je SARS-CoV-2, uzročnik covida-19, u usporedbi s ljudima u Europi i Africi, pa je, prema Inoueu, to mogući razlog zašto se to dogodilo u Japanu, ali ne u Europi. U tim napadima APOBEC3A može oštetiti protein nsp14 koji služi za ispravljanje mutacija.

Povijest potvrđuje da virusi nestaju

Znanstvena istraživanja pokazala su da su brojni virusi gripe s vremenom nestali iz cirkulacije među ljudima. Smatra se da će svaki virus gripe nestati u razdoblju od nekoliko desetljeća ili najviše 120 godina. Nakon što nestane, zamijenit će ga neki drugi, koji može uzrokovati pandemiju (ilustracija dolje).

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay