Apolitični

Vinska manifestacija u Čaporicama iznjedrila najbolje

Čaporice, nadaleko poznati vinogradarski kraj, dobile su i šampionsko vino nakon prigodnog vinsko festivalskog događaja. Naime, u organizaciji MO Čaporice u konobi Sveti Roko održana je prva vinska manifestacija pod nazivom „Večer otvorenih vina – Čaporice 2016.”. Izvrsno organizirana manifestacija okupila je stručnu komisiju dr. sc. Lea Gracina, vrlo cijenjenog enologa na hrvatskoj vinskoj sceni, mr. sc. Ivicu Kovačevića, predsjednika Udruge „Vina Dalmacije”, iskusnog vinskog konzultanta Antu Sožu, koji su među 15 uzoraka izdvojili nekoliko izvrsnih crnih vina.

Šampionsko vino, berba 2015., je ono Boženka Žuljevića-Bobe, zlatnu plaketu za kvalitetu dobili su Jozo Sarač i Jozo Svalina. Vlasnici Srebrenih priznanja su Ivan Čović i Ivan Pavela-Niper, dok su brončane plakete za svoja vina zaslužili Miro Živaljić i Petar Svalina.
– Jako smo zadovoljni ovom prezentacijom domaćih crnih vina. Posjeduju voćnost i harmoničnost, i u balansu su punoće, kiseline i vrlo ugodne su arome. Vina su bez izraženih tanina i bez nedostataka. Oduševljeni smo ovom prvom smotrom čaporskih vina. Ovaj kraj uistinu ima jak potencijal da postane jedno značajno područje za veću i brendiranu proizvodnju vina. – kazao je predsjednik stručne komisije dr. sc. Leo Gracin.
– Sva vina koja su bila u ocjenjivanju, najprije su prošla laboratorijsku analizu u Zagrebu, a potom stručno mišljenje komisije u Čaporicama, što je dodatan razlog za naše oduševljenje.- kazao je Boženko Žuljević, proizvođač šampionskog vina:
– Vino je ove godine u svakoj čaporskoj konobi dobro jer godina je bila dobra. Znao sam da je i moje vino kvalitetno, ali ovo je sad prava potvrda jer su to potvrdili i eminentni stručnjaci za vino. Ja obrađujem oko 3 tisuće komada loze, a uglavnom se radi o sortama ninčuše, plavca, crljenka, glavinke, a planiram i povećati nasade loze.
Sve nazočne ovoj prvoj službenoj vinskoj manifestaciji u Čaporicama veseli činjenica kako ima dosta mladih koji su se počeli baviti vinogradarstvom koji tako čuvaju tradiciju svojih starijih. Inače, nekada kada se loza obrađivala i kopala ručno na području Čaporica, a posebno lokaliteta Gola brda, nasadi loze bili su na 240 hektara.
Uz degustaciju vina ravnatelj županijske razvojne agencije RERA Jozo Sarač i stručni savjetnik agencije Marjan Dumanić održali su zanimljivu prezentaciju mjera EU fondova za ruralni turizam. Uz stručnu komisiju gosti Čaporica bili su poznati vinar Dražen Krolo, predsjednik Gradskog vijeća grada Trilja Ivan Bugarin, mr. sc. Petar Čovo, nedavni dobitnik titule Viteza inovatorstva u Belgiji, predstavnici medija i drugi.
Čaporičani i njihovi gosti su do dugo u noć uz dobru kapljicu crnoga i odličnu spizu feštali u svoju čast i čast svojih kvalitetnih vina, uz obećanje kako će iduća manifestacije biti još kvalitetnija, s puno više vina za ocjenjivanje, te s pravom ističu kako su u povijesti bili vinogradarski kraj, a to žele i ostati.

Više uz kategoriji: Vina i vinari; Turizam
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.