Apolitični

VINOcom donosi priču

Jučer, 28. 11. 2014., započeo je 9. Zagreb VINOcom 2014. Međunarodni festival vina i kulinarstva otvoren na tradicionalnoj i ekskluzivnoj lokaciji hotela Esplanade Zagreb.
Jedna je to od vodećih manifestacija vina i gastronomije u Hrvatskoj koja ove godine broji više od 300 izlagača.

Svu pažnju prvog dana plijenila su vina. Degustirala se široka paleta vinskog asortimana, kako hrvatskog tako i talijanskog, makedonskog, mađarskog i brojnih drugih. Vrtjele su se čaše, upijali mirisi i organoleptički doživljaji klizili niz nepce.
S neizvjesnošću smo dočekali da nam nepca osjete što nam je to donijela neslavna berba 2014. g. Kušala su se mlada bijela vina te se diskutiralo o istim, šuškalo se o ovogodišnjoj slaboj gradaciji i slabom urodu. Vinari kažu „Spasilo se što se spasiti dalo, ali ne ponovilo se nikad više“.

U sklopu VINOcom-a održane su i brojne vinske radionice.
Bogatstvo raznolikih izlagačkih štandova odvlačilo nam je poglede. Stoga nismo mogli odoljeti raznim hrvatskim autohtonim proizvodima – sirevima iznimne kvalitete, pršutu i različitim suhomesnatim proizvodima, ekstra djevičanskim maslinovim uljima, ekološkim džemovima svih okusa, ekološkom medu, kolačima spravljenim po tajnim, domaćim recepturama, ali i brojnim drugim gastronomskim delicijama koje su bile prisutne.

Treba istaknuti i jednu hvalevrijednu humanitarnu akciju koja je pronašla svoje mjesto na 9. Zagreb VINOcom-u. Humanitarna udruga „Renato – Kuhari bez granica“ i Branko Ognjenović, nositelj prestižne titule World Master Chef, dali su svoj doprinos akciji za djecu kojima je potrebna pomoć kuhajući ukusne zalogaje za vrijeme trajanja festivala, a sav prihod ide u humanitarne svrhe.

Red smijeha, red vrhunskih vina, red ugodnog i korisnog druženja, čavrljanja i izmjenjivanja iskustava među vinarima i posjetiteljima festivala privele su prvi dan kraju.

Sve vas to očekuje i danas.

Ukoliko ste u prilici, zavirite i doznajte što Vam nosi 9. Zagreb VINOcom 2014. Program započinje u 12 sati, a traje do 20 sati. Naša preporuka!

Petra Mimica, mag.ing.agr.