Apolitični

Vino u ulozi čuvara vašeg srca

 

Svima nam je već jako dobro poznata acetilsalicilna kiselina koja se godinama koristi u kardiologiji kao sekundarna prevencija. Postojala su mišljenja da je ovaj kemijski spoj najdjelotvorniji kada se upotrebljava za smanjenje rizika srčanog infarkta ili tromboze, no njegovo djelovanje očituje se u tome da sprječava gomilanje pločica i sužavanje krvnih žila. U pravilu, dnevna količina acetilsalicilne kiseline ne bi trebala biti veća od 160 mg.
Mnoga istraživanja dokazala su da vino sadrži acetilsalicilnu kiselinu i to oko 30 mg/l u bijelom vinu i nešto više u crnom.

Sposobnost sprječavanja agregacije krvnih pločica koja je svojstvena acetilsalicilnoj kiselini i polifenolima u vinu, čini vino djelotvornim „lijekom“ koji ni u čemu ne zaostaje za farmaceutskim inačicama acetilsalicilne kiseline, a i sadrži manje kontraindikacija.
Utvrđeno je da se uzimanjem ovog spoja povećava i koncentracija alkohola u krvi. Stoga, ako uz jelo konzumirate vino, nikako ne biste smjeli uzimati farmaceutsku acetilsalicilnu kiselinu, naročito ako nakon toga sjedate za upravljač vozila.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

P. Mimica, mag. ing. agr.