Kod nekih dijabetičara s naslagama na arterijama te se naslage u krvnim žilama smanje nakon što dodaju vino svojoj prehrani, sugerira novo istraživanje.
Istraživanjem su bile obuhvaćene 224 osobe s tipom 2 dijabetesa koje inače nisu pile alkohol i koje su nasumično raspoređene u tri skupine koje su bile na mediteranskoj prehrani uz čašu crnog ili bijelog vina ili čašu vode.
Kod 174 ispitanika koji su imali ultrazvučne snimke arterija 45 posto imalo je uočljive naslage na krvnim žilama na početku studije.
Dvije godine kasnije znanstvenici nisu uočili značajni porast naslaga kod ispitanika s ultrazvukom bez obzira na to jesu li pili vino ili vodu. No, među ljudima koji su na početku studije imali najviše naslaga na krvnim žilama na kraju studije uočeno je malo, ali statistički značajno smanjenje tih naslaga kod onih koji su konzumirali vino, pišu znanstvenici u radu objavljenom u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.
“Među pacijentima s dobro kontroliranim dijabetesom i malim rizikom alkoholizma uvođenje umjerene konzumacije alkohola u kontekstu zdrave prehrane očigledno je sigurno i može nešto malo smanjiti kardiometaboličke rizike”, kaže voditeljica studije Rachel Golan sa sveučilišta Ben-Gurion University u Beer Shevi.
“Naše istraživanje nije poziv svim pacijentima s tipom 2 dijabetesa da počnu piti”, kaže Golan.
Kardiometabolički faktori rizika mogu povećati izglede za dijabetes, srčane bolesti ili moždani udar. U dodatku na naslage u arterijama drugi faktori rizika su povećani krvni tlak, povećana razina šećera u krvi, visoki kolesterol, pušenje, loša prehrana i sjedilački način života.
Cijeli članak možete pročitati na: index.hr
Foto: Shutterstock