Apolitični

Vino i čokolada kao melem za naše zdravlje

Vino i čokolada često se daju kao nagrada ili pak kao poklon te se povezuju s pojmom ljubavi. Posjeduju hedonistička svojstva te djeluju opijumski i stvaraju osjećaje euforije.

Vino i čokolada prirodni su antidepresivi i prava mala „kemijska ljubavna porcija“. Crno vino i tamna čokolada, osim što imaju odličan okus, mogu značajno pomoći u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti i starenja.

Resveratrol, sastojak crnog vina smanjuje šećer u krvi i loš kolesterol „LDL“. Katehini iz crnog vina povećavaju „HDL“, odnosno onaj dobar kolesterol, a polifenoli sprječavaju nastanak toksičnih naslaga (plakova) u CNS-u koji dovode do Alzheimerove bolesti. Flavonoli pospješuju povezanost između neurona. Tamna čokolada sa sadržajem kakaa više od 70% bogata je flavonoidima koji sprječavaju nastanke aterosklerotskih naslaga (plakova) u arterijama, služe kao prirodni imunostimulatori te sadrže enzime koji mogu pomoći u borbi protiv tumora. Imajte na umu da u svemu trebate biti umjereni, bez obzira na to koliko je nešto zdravo.

Sigurno ste se zapitali i kako upariti čokoladu i vino. Evo preporuke od strane ASI, međunarodne udruge sommeliera. Preporučuju Barolo iz Piemonta, koji se po njihovom mišljenju idealno slaže s čokoladom. Pronađite butelju tog vina u vinoteci „Viola“, u Gundulićevoj 36 ili na našim niže navedenim internetskim portalima.

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr
P. Mimica, mag. ing. agr.