Apolitični

Vinima Kraljevskih vinograda u Japanu proslavljen uspjeh Zadra

 

NPO JCEA – Japansko-hrvatsko Društvo razmjene i počasni Konzulat Republike Hrvatske u Osaki presretni su zbog doprinosa uspjehu Zadra pri izboru za prestižnu nagradu Najbolje europske destinacije!, rekla nam je Jelena Yamasaki. Po završetku Tuna, Sushi & Wine Festivala 2016. koji je trajao od 3. do 7. veljače u Zadru, NPO JCEA Japansko-hrvatsko Društvo razmjene nastavilo je s aktivnostima u Japanu, i to predstavljanjem specijaliteta od zadarske tune te pošipa, plavca i crljenka s kamenitih padina Petrčana na najvećem profesionalnom sajmu hrane i pića u Tokiju. Tvrtka „Kraljevski vinogradi” iz Petrčana već drugu godinu zaredom nastupa u Tokiju uz pomoć Veleposlanstva RH u Japanu. Ove godine, nakon iznimno uspješnog Tuna, Sushi & Wine Festivala, o kojem je izvijestila i japanska nacionalna televizijska kuća NHK te nakon senzacionalnog osvajanja titule Zadra kao najbolje europske destinacije, prezentacija eno-gastronomskog spoja hrvatskog i japanskog kulinarstva premašila je sva očekivanja.
Osim na sajmu u Tokiju, „Kraljevski vinogradi” svoje su proizvode predstavili i u četiri velika japanska grada, Tokiju, Osaki, Naha – Okinawa i Nigatiju, a svugdje se s ponosom spominjalo ime Zadra.
Velika japanska kulinarska zvijezda TV showa i masterchef Toshihiro Nakatsuji koji je nakon Tuna, Sushi & Wine Festivala u svoje restorane uvrstio vina Kraljevskih vinograda ističe kako su ga se u Zadru najviše dojmili učenici zadarske Ugostiteljske škole koji su upijali sve ono čemu ih je podučavao na trodnevnoj radionici japanske kuhinje. Priča o Zadru i njegovim posebnostima nastavit će se i kroz članke uvaženog novinara Ichira Kawabea. Gospodin Kawabe dovršava feljton u devet nastavaka u kojem piše o svojim iskustvima u Zadru i Hrvatskoj za vrijeme trajanja Tuna, Sushi & Wine Festivala. Članci će izlaziti u dnevnim novinama „The Suisan-Keizai” iz Osake, namijenjenih čitateljima koji prate zbivanja s riblje tržnice, gospodarstva vezanog uz ribarenje ili bilo kakve djelatnosti koje imaju dodirne točke s ribama i ribolovom, uključujući i recepte. – Zadivljen sam jednostavnošću i toplinom vaših ljudi! Sa zadovoljstvom pišem i promoviram ljepotu, kulturnu baštinu te eno-gastronomsku ponudu grada Zadra. – ističe novinar Kawabe San.
Nadamo se kako će i ostali gosti ovog festivala iz Japana, a pogotovo turistički agenti, također aktivno raditi na većoj turističkoj promociji Zadra i uvrstiti naš prekrasni grad u itinerare svojih turističkih aranžmana u Europi već od iduće zime.

Više u kategoriji: Vina i vinari; Turizam
Izvor i foto: zadar.trave
D. Šabić, mag. nov.