Apolitični

Vinarija Sušić – „Jokan“ i njegova vina!

Posljednjih godina sve je više turista koji u potrazi za kvalitetnim vinom obilaze imotsko vinogorje i lokalne vinare. A na ovom se području vinova loza uzgaja još od antičkih vremena pa je njegovanje vinograda i proizvodnja vina u „genima“ ovdašnjih ljudi.

Jedan od njih je i Alen Sušić s obiteljskom tradicijom u proizvodnji vina dugom gotovo pola stoljeća. Vinarstvom se ozbiljnije počeo baviti prije osam godina, a posljednje četiri kontinuirano povećava proizvodnju.
Na tri hektara zemlje ima vlastite vinograde, dok ostalo grožđe nabavlja od kooperanata. Njegova vina poznata su pod linijom „Jokan“, a s ocjenjivanja se redovito vraća s medaljama. Tako se s posljednja dva ocjenjivanja u Mostaru i Imotskom Alen Sušić vratio s ukupno pet zlata i četiri srebra. U vinariji koja može primiti 50 osoba organizira se vino kušnja uz pršut, sir ili ručak s autohtonim specijalitetima imotskog kraja.
Paleta vina vrhunske kvalitete idu pod linijom Jokan, u čast ,poštovanje i sjećanje na djeda Jokana.

Vina:
– Jokan Kujundžuša
– Jokan Chardonney
– Jokan Crni cuvée (cabernet, merlot, trnjak, vranac)
– Jokan Crni – barrique cuvée
– Jokan Rose (merlot i cabernet)

Vinarija Sušić nalazi se u Glavini Donjoj na broju 48 . Terracon news zaputio se na tu vinsku adresu i snimio zanimljivu obiteljsko vinsku priču. Uživajte!

Više na: www.vinoteka-viola.com / www.wineshop.hr

D. Šabić, mag. nov.