Apolitični

Vinarija Matijašić

Vinarija Matijašić tradicionalno se bavi proizvodnjom vina i drugih autohtonih poljoprivrednih proizvoda. U zadnjih 10 godina spojili su tu proizvodnju sa turizmom na selu. Rade isključivo sami na svom imanju i postižu vrhunske rezultate na međunarodnim i domaćim izložbama vina.
Zahvaljujući njihovom najvećem bogatstvu (izvrsna klima, kvaliteta tla, čisti okoliš) mogu se pohvaliti jedinstvenim primjerom uspješnog agroturizma.

Za početak nam ukratko ispričajte malu vinsku priču vaše vinarije.
„Stancija Matijašić“ nalazi se na brdovitom dijelu središnje Istre između Motovuna i jezera Butonege. Mjesto je to gdje se susreću mediteranska i kontinentalna klima pa su uz izuzetno kvalitetnu zemlju to idealni uvjeti za proizvodnju kvalitetnih vina, maslinovog ulja i drugih proizvoda, a uz to je i idealan ambijent za agroturizam.
Na što ste posebno ponosni?
Ponosni smo prvensteno na položaj jer se nalazimo u središtu Istre, pa se za oko pola sata može doći iz bilo kojeg dijela sve od Rijeke, Pule pa do Trsta. Također se ponosimo svojim prirodnim jezerom koje je jedinstveno privatno jezero u Istri. Ono sve više postaje glavna karika našeg seoskog turizma koje je idealno za šetnju, rekreaciju, ribolov, povoljno za navodnjavanje i idealno stanište za biljni i životinjski svijet. Osim toga, u našem agroturizmu nudimo smještaj, jahanje, degustacije vina, maslinovog ulja, istarski pršut i druge delicije, a sve u ekološkoj proizvodnji.
Kolike su vaše površine vinogradi i kojim sortama se dičite?
Raspolažemo sa 6 ha vinograda i deset sorti grožđa. Osobito smo ponosni na „Kraljicu“ – malvaziju i „Kokolo“- muškat.
Gdje se nalaze vaši vinogradi i kakva vina daju?
Naši vinogradi okružuju naš agroturizam i svi su u krugu od najviše 400 m. Naročito smo ponosni na jedinstveni vinograd koji je u obliku srca, a nalazi se na brdu koje se lijepo vidi sa naše stancije. U tom vinogradu su zasađene tri sorte – malvazija, muškat i teran i sve postižu vrhunske rezultate.
Koliki je opseg proizvodnje vinarije i planirate li ga povećati?
Naša proizvodnja je oko 40000 litara i ne mislimo ga povećavati.
Koja su vaša tržišta i gdje sve plasirate svoje proizvode?
Tržiste nam je uglavnom usmjerena na Istru, Rijeku i Zagreb, ali su se naša vina našla i diljem Europe. Tako mi je bilo posebno drago kad sam saznao da se naša malvazija pila i u Vatikanu na glavnom ručku gdje je bio papa Franjo i 36 kardinala.
Što biste izdvojili kao najvažnije u ovom poslu?
Isključivo se držimo kvalitete te je iz godine u godinu unapređujemo, a sve to strogo poštivajući ekološke standarde.
Bavite se i agroturizmom. Koliko je danas važan seoski turizam? Što mislite iz kojih razloga je upravo taj turizam danas postao trend?
Pravi agroturizam je važan zato što ne postoji sezonsko vrijeme, već se taj turizam odvija 12 mjeseci u godini, a svoj proizvod domaćin može najljepše prezentirati i prodati na svom vlastitom stolu.
Koji je recept za uspješni agroturizam i na koji način ga Vi realizirate?
Sva odgovornost uspješnog agroturizma stoji isključivo na domaćinu, a agroturizmom se može baviti samo onaj koji ima prirodne uvjete za to.
Kroz nekoliko rečenica recite našim čitateljima što sve mogu vidjeti i činiti na Vašem imanju. Pozovite ih da Vas posjete i uživaju u čarima prirode, vrhunskim kapljicama i ugodnom druženju s domaćinima.
Naš agroturizam nudi više od samog jela i pića. To je mjesto gdje će svaki gost biti ljubazno primljen, a može se i na pravi način odmoriti i dobiti puno novih saznanja o prirodnim blagodatima ovoga kraja. Dobro nam došli, dragi gosti.

P. Mimica