Apolitični

Vilnius – najzeleniji u Europi: Grad koji će vas oduševiti parkovima, hranom i glazbom

Glavni grad Litve proslavio je svoj 700. rođendan 25. siječnja 2023., a nekoliko mjeseci kasnije proglašen je zelenom prijestolnicom Europske unije za 2025.

Kad želite doživjeti neki grad, njegove tajne i zanimljivosti, koje nisu nužno uključene u turističke vodiče, najbolje se obratiti ljudima koji žive tamo. Upravo su to napravili na britanskom Guardianu, te dobili vodič kroz litavsku prijestolnicu – Vilnius.

Ova je godina bila i više nego dobra za Vilnius. Glavni grad Litve proslavio je svoj 700. rođendan 25. siječnja 2023., a nekoliko mjeseci kasnije proglašen je zelenom prijestolnicom Europske unije za 2025. I da, simbolično – dok Litva nastavlja čvrsto odbacivati svoju sovjetsku prošlost i približavati se zapadu – Vilnius je bio domaćin NATO summita u srpnju.

Ukratko, stanovnici imaju mnogo toga na što mogu biti ponosni i s čime mogu biti zadovoljni. S obzirom na napredak koji grad postiže iz godine u godinu, njegovi stanovnici žele podijeliti svoju radost s turistima željnim dobrog provoda.

Cijeli članak možete pročitati na: punkufer.dnevnik.hr

Image by Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay