Apolitični

Viktorijini slapovi – snaga prirodnih čuda…

Afrika je kontinent velikih suprotnosti, kolijevka civilizacije i mjesto na kojem je priroda pokazala svoju ljepotu i maštovitost stvaranja. Jedna od tih prirodnih ljepota i njezino čudo Viktorijini su slapovi.

Smješteni na južnijem djelu afričkog kontinenta, točnije na granici država Zambije i Zimbabvea, spadaju u najveće i najspektakularnije slapove svijeta.
Britanski istraživač David Livingstone ovo mjesto opisao je sljedećim riječima – „Ovo je najčudesniji prizor kojem sam ikad nazočio u Africi“. Ovo je zapisao kada je stajao na riječnom otoku i promatrao rijeku Zambezi kako grmi i slijeva se u uski klanac. Taj Englez bio je prvi Europljanin koji je stigao do ovih slapova.
Zvuk vode što se slijeva toliko je bio zaglušujuć da su mu se domorodci polako približavali jer su se bojali moćnih duhova. Ovo čudo prirode nazvali su Mosy-oa-Tunya, tj. „dim koji grmi“.
David Livingstone ove je slapove nazvao Viktorijinim slapovima u čast svojoj kraljici, a grad koji se nalazi nedaleko od slapova nosi njegovo ime – Livingstone, iako je njegov današnji naziv Maramba.

Rijeka Zambezi dugačka je 2059 km i to je najduža rijeka u Africi. Visina klanca je 108m. Viktorijini slapovi sastoje se od 5 zasebnih slapova – Istočnog
katarakta, Duginih slapova, Slapova potkove i Vražjeg katarakta na zapadnoj strani geološkog rasjeda.
Nad slapovima lebdi golemi oblak magle, najveći na kraju kišnog razdoblja kad se niz slapove slijeva oko 321 milijuna litara vode u minuti. Količina vode smanjuje se na nekih 18 240 000 litara vode u minuti na kraju sušnog razdoblja.
Viktorijine slapove okružuje bujna vegetacija zahvajujući oblacima magle koji se pretvaraju u sitnu kišu koja sipi i hrani cijelo područje. Danas se tu smjestio nacionalni park, s lijeve i desne strane rijeke Zambezi. Sa zambijske strane nalazi se Nacionalni park Mosy-oa-Tunya, a Nacionalni park Viktorijini slapovi na području je Zimbabvea.

Turističko je središte Zambije Livingstone (Maramba), udaljeno od slapova samo 8 kilometara.
Dim koji grmi veličanstven je prizor u krajoliku Afrike. Njegova snaga, moć i veličina ulijevaju strahopoštovanje stanovnicima Afrike od davnina pa sve do danas. Upravo zato Viktorijini slapovi predstavljaju mamac za posjetitelje željne avanture i prirodnih čuda afričkog kontinenta.

D. Šabić