Apolitični

[VIDEO] Vinko Prizmić: Split ima vrhunske stručnjake za intervencije

Vinko Prizmić: Split ima vrhunske stručnjake za intervencije, obučene i pripremljen za sve vremenske uvjete 

Hrvatska gorska služba spašavanja dobrovoljna je, volonterska, stručna i humanitarna služba koja u Hrvatskoj djeluje od 1950. godine, prvenstveno kao servis planinarske organizacije. Šest godina nakon toga osnovane su stanice Samobor i Split, ali ne više u formi ekipe nego u formi specijaliziranih samostalnih organizacijskih oblika. Ovo nam je odmah na početku razgovora potvrdio pročelnik HGSS-a, Vinko Prizmić, zahvalivši svima koji daju potporu gorskoj službi inače, ali i povodom ove velike i značajne obljetnice.


Vinko Prizmić, impresivne brojke HGSS-a

Posjetivši naš studio u Gundulićevoj 36 (Apolitični portal), Prizmić je iskazao zadovoljstvo prema splitskoj stanici HGSS-a koja trenutno ima 89 spašavatelja i 150 vanjskih suradnika. Tako su u prošloj godini odradili 12.000 radnih sati, imali 71 akciju spašavanja i intervencija, 42 dežurstva, 39 tečajeva i 42 vježbe, a u šezdeset godina postojanja izveli su više od 2000 akcija i spasili jednak broj ljudskih života.
Ono što je uistinu primjetno jest da mi u Splitu imamo vrhunske stručnjake, dijelom i zbog toga što je Splitsko-dalmatinska županija dosta zahtjevna jer ima planine, more, rijeke, špilje…
No, imamo mi i svoje probleme koje se zakonski i uredbama trebaju rješavati na razini države, ali i probleme u samom gradu.
Koje su to problemske prepreke i kako ih riješiti, uz čestitke za šezdesetu obljetnicu, govori nam u video prilogu čelnik HGSS-a – Vinko Prizmić.