Apolitični

[VIDEO] Stjepan Šutalo: hercegovačke klape s ljubavlju na omiškim trgovima

Stjepan Šutalo na čelu je jedne kulturne ustanove koja podupire klapsko pivanje, klape i njihovu promociju u svom kraju (Hercegovini), Dalmaciji i cijeloj Lijepoj Našoj.
U Čapljini se u posljednjih barem petnaestak godina događa vrijedan, temeljit i promišljen iskorak u području kulturnoga djelovanja. Iskorak se u velikoj mjeri podudara s osnivanjem (1998.) i djelovanjem Založbe kralja Tomislava, zaklade koja, prema proklamiranim ciljevima, želi „pomagati ostvarenju kulturnog, gospodarskog i svekolikog napretka”. Zakladu je osnovala skupina čapljinskih kulturnih entuzijasta. Djeluje vrlo uspješno zahvaljujući zalaganju i financijskim prinosima članova i podupiratelja. Od prošle godine Zaklada „Založba kralja Tomislava” iz Čapljine i Festival dalmatinskih klapa u Omišu imaju potpisan Protokol o suradnji. Prema tom potpisanom Protokolu audicije za klape iz Bosne i Hercegovine koje su se prijavile nastup na ovogodišnjem Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, održavaju se u vidu javnog koncerta pod nazivom „Klape na Neretvi”, što polako prerasta u tradiciju.

Stjepan Šutalo voli klape i klapsko pivanje


Ravnatelj ove kulturne ustanove Stjepan Šutalo nam je u razgovoru iskazao osobno zadovoljstvo potpisanim protokolom suradnje iz kojeg se rodila svojevrsna nova uzrečica koja kaže: „Dok se dalmatinska pisma bude pjevala u Čapljini – i u Omišu će se pjevati opušteno i s užitkom” – aludirajući na vjekovnu povezanost hrvatskog naroda s obje strane administrativne granice, provjerenu i dokazanu, između ostalog, i u Domovinskom ratu.
Ravnatelj Šutalo je posebno sretan što i ove godine na omiškom klapskom druženju u natjecateljskim večerima ima nekoliko klapa s područja Hercegovine, stoga će ih pomno pratiti i navijati za njih. O čemu još nam je gosp. Šutalo govorio, saznajte u video prilogu.