Apolitični

[VIDEO] Široki Brijeg gospodarsko središte Hercegovine

Široki Brijeg gospodarsko središte Hercegovine. Povijest jednoga grada počinje gotovo uvijek mnogo prije no što je to zabilježeno.

Jer grad ne nastaje slučajno ni odjednom. Tako je i sa Širokim Brijegom, koji je i prije svojega službenog rođendana imao dugu prošlost. Od prve znane prisutnosti čovjekova obitavanja na području potonjega grada do njegova rođendana osnutkom samostana (1846.) prošlo je višestruko više vremena negoli od osnutka samostana do danas.

Široki Brijeg kroz svoju povijest kao gradić je sporo rastao, najprije, kada je podignut franjevački samostan i crkva (1846.), te kada je godine 1902. puštena u promet cesta Mostar-Široki Brijeg-Posušje. Povijest piše kako su uz cestu, počele nicati kuće, gostionice i pokoja prodavaonica. Početkom XX. stoljeća tu je podignuta velika zgrada za otkupno skladište duhana, pa škola i pošta, kasnije zgrada zdravstvene stanice i općinske uprave, a u drugoj polovini stoljeća različite poslovne i obiteljske zgrade. Od polovine 30-tih godina XX. stoljeća širokobriješko je područje bilo središte za eksploataciju hercegovačkih boksita.

Široki Brijeg gospodarsko središte Hercegovine

U širokobriješkom kraju ljudi su od davnina koristili vodu tekućicu za gradnju vodenica, pripremao se duhan u duhanskim stanicama, vadio se boksit iz mnogih ruda, novčarstvo i prve seljačke zadruge, stočni pazari i tržnice sve je ovo utkano kroz povijest ali i sadašnjost Širokog, kojeg već godinama kao gradonačelnik vodi Miro Kraljević . Posjetili smo ga u uredu i pripremili razgovor u kojem smo se dotaknuli uspješnosti gospodarstva, očuvanju kulturne baštine i razvojnim projektima.