Apolitični

[VIDEO] Proslavimo rođendan oca hrvatske književnosti

Dan 18. kolovoza velik je dan za hrvatsku, ali i europsku književnost. Naime, prije točno 566 godina rodio se velikan koji s pravom nosi titulu oca hrvatske književnosti.

Kako je rodom iz Splita, a i sam je to u potpisu volio isticati – Marko Marulić Splićanin, sasvim je logično što se centar za proučavanje Marula, Marulianum, njegovog života i rada kao i života i rada njegova humanističkog kruga, smjestio upravo u srcu samog Splita. Zbog bogatog opusa i predanog rada na promociji hrvatskog jezika, posebice čakavici, koju su poslije prepoznali i dijelom oživjeli bard Tin Ujević te brojni drugi, Marulić uistinu uživa i treba uživati poseban status u hrvatskoj kulturi.

Rođendan oca hrvatske književnosti

Svekolikoj javnosti najviše je poznat po velebnom djelu – Judita – koje je, nažalost, u suvremenom dobu postalo kamen spoticanja (iz neznanja ponajviše), a kojim je davne 1500. i neke Marul htio prvenstveno približiti i puku koji, eto, nije imao sreću da uči klasične jezike i uživa blagodati studiranja van granica domovine. Međutim, njegovi proučavatelji, tj. marulolozi, među kojima i mr. sc. Bratislav Lučin, voditelj Marulianuma, rudarenjem mnoštva podataka o životu i pisanoj ostavštini, dokazuju kako itekako ima razloga da ovaj dan obilježavamo svečano dok god je hrvatske književnosti. Jezik nikada ne smije biti barijera, već samo bogatstvo.


Pogledajte u videu što nam je sve ovim povodom za Apolitični portal kazao gosp. B. Lučin.