Apolitični

[VIDEO] Imam pravo jesti zdravo: Eko doručak u OŠ Dobri u Splitu

Prvi eko doručak za učenike splitskih osnovnih škola dogodio se ovog tjedna u atriju Osnovne škole Split 3 (Bruna Bušića 6) u kojem su s osmijehom i radošću uživali prvašići ove obrazovne ustanove.


Paketiće s namirnicama koje čine zdrav i uravnotežen doručak dobilo je 125 učenika prvih razreda OŠ Split 3, a danas će biti podijeljeni prvašićima OŠ Dobri te u OŠ Gripe.
Radi se o pilot projektu pod nazivom Imam pravo jesti zdravo, a koji predstavlja dio aktivnosti u sklopu sveobuhvatnijeg projekta popularizacije eko hrane u Hrvatskoj pod nazivom Eko hrana svakog dana, koji se provodi od 2014. godine u organizaciji Ekološkog institute Ecologica, kazala nam je, među ostalim, članica instituta Sonja Karoglan Todorović.

Imam pravo jesti zdravo, eko doručak

Inače, u protekloj godini eko doručak dobilo je 225 zagrebačkih učenika prvih razreda osnovnih škola, a ove godine prvi put pridružuju im se prvašići iz tri splitske osnovne škole te đaci iz Šemovca u Varaždinskoj županiji. Događaju je prisustvovao i Željko Petrović predsjedniku druge Zdravi grad koji je potvrdio da je Eko doručak zamišljen tako da se prvašićima na prigodnoj svečanosti podijele kutijice u kojima se nalaze ekološke namirnice. Ovakav eko doručak pod nazivom Bio Brotbox u Njemačkoj se organizira već 10 godina, a podijeli se oko 200.000 paketića, tako da gotovo svaki treći prvašić u Njemačkoj dobije eko doručak. Naša akcija dio je te inicijative, a Ekološki institut Ecologica koordinator je ovih aktivnosti za Hrvatsku. Suorganizatori i partneri eko-doručka su Udruga ekoloških poljoprivrednih proizvođača Hrvatske, JU RERA SD, Dalmacija EKO, udruga Zdravi grad i Varaždinska županija.

Evo što su nam pri kraju akcije kazali gđa Karoglan Todorović i gospodin Petrović te jedan zanimljiv prvašić.


Dodajmo kako je cilj ove akcije dvojak: popularizacija zdravog doručka od ekoloških namirnica kod djece i potpora domaćim ekološkim proizvođačima.
Svi proizvodi u školskim paketićima certificirani su ekološki proizvodi biljnog podrijetla: pecivo i keksi od integralnog brašna, mala staklenka džema i meda, mrkva, jabuka i mandarina, sok od jabuke, lješnjaci i suhe smokve. Uz proizvode, djeca će u kutijicama dobiti i prigodne informativne materijale.