Apolitični

[VIDEO] KULINARSKA BAŠTINA, baštini vrijednost i kvalitetu

U povodu Svjetskog dana hrane RERA SDŽ predstavila je 5 novih dobitnika međunarodno priznate oznake KULINARSKA BAŠTINA Splitsko-dalmatinske županije kao dijela CULINARY HERITAGE EUROPE, u dvorani Turističko ugostiteljske škole Split.
Uz predstavnike županije, nagrađenih i medija bilo je ugodno čuti kako ovaj projekt gura i promovira domaće autohtone proizvode, hranu , pića koja se trebaju posluživati u restoranima, ugostiteljskim objektima, konobama, hotelima i slično.

Kulinarska baština, baštini vrijednost i kvalitetu

Podsjetimo kulinarska baština Splitsko-dalmatinske županije, u ovom trenutku, ima 15 članova: restorani, slastičarna, OPG-ovi (medari, uljari, vinari), pršutana, mljekara, poljoprivredna zadruga Etno eko sela i konobe. Novih 5 članova, koji su zadovoljili kriterije, dobit će oznaku i pridružiti se broju od 1479 članova iz 44 regije, kazala nam je u razgovoru koordinatorica projekta pri RERI Ivanka Luetić Boban potvrđujući da je je znak CULINARY HERITAGE-KULINARSKA BAŠTINA, zaštitni znak za regionalnu hranu i kulinarsku tradiciju.


Članstvom u „Culinary Heritage”, dobiva se međunarodno priznata oznaka i jedinstven standard kvalitete, te otvara niz novih mogućnosti za prezentaciju autohtonih proizvoda u turizmu, domaćem i međunarodnom tržištu. Splitsko-dalmatinska županija je jedina županija u Hrvatskoj članica mreže CULINARY HERITAGE EUROPE na što su u županiji posebno ponosni, potvrđuje gđa Boban, a u prilogu nam uz jednu od dobitnica iz tvrtke Stella Croatica iz Klisa govori o kulinarskoj promociji Dalmacije, naših malih proizvođača. OPG-ova , obrtnika , gospodarstvenika i drugih.

Podsjetimo, projekt je razvijen u Švedskoj i Danskoj 1995. godine te se širi Europom . Mreža „Culinary Heritage” okuplja regionalne članove diljem Europe. Glavni cilj je oživljavanje i razvoj regija kroz oživljavanje kulinarske baštine, proizvodnju autohtonih tradicijskih proizvoda i njihovo uvrštavanje u lokalnu ugostiteljsko –turističku ponudu, te njihova udružena prezentacija (logo, web, baza podataka i dr.) što u konačnici rezultira povećanjem konkurentnosti i jačanjem prepoznatljivosti na međunarodnom tržištu.