Apolitični

[VIDEO] Joško Ševo: glumim s guštom i čuvajmo našu kulturu

Glumac i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Joško Ševo nije samo dramski prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac, već Trogiranin iznimne energije, predanosti i talenta koji svojim radom svjedoči status jednog od naših ponajboljih glumaca.

Prije nego što pogledate razgovor s ovim vrlo zauzetim umjetnikom napomenimo da je Joško Ševo diplomirao hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, dok je u klasi prof. Božidara Violićana pri Akademiji dramske umjetnosti diplomirao glumu gdje je danas jedan od najmlađih redovitih profesora i pročelnik na Odsjeku glume. Jedan je od rijetkih koji iznimnu pozornost posvećuje riječi, govoru, jeziku, rečenici i sa svojim studentima propituje djela hrvatske i svjetske klasike, ali i suvremenih hrvatskih, europskih i američkih autora.

Joška Ševu studenti obožavaju


Njegov rad sa studentima redovito se ocjenjuje kao iznimno pedagoški i umjetničko-redateljski rezultat.
Još na samim početcima Ševinog glumačkog djelovanja i publika i kritika prepoznali su njegov izniman talent, podjednako snažnog i u komičnim i u tragičnim ulogama. Nemoguće je nabrojati sve uloge i kazališta u kojima je tijekom svoje prebogate karijere nastupao, ali vrijedi ipak izdvojiti antologijske uloge Drage u „Poletija grdelin iz žuja” i Pometa iz „Dunda Maroja”, izvođene u zagrebačkom HNK-u te ulogu Mate Arpuna u predstavi „Škrtičina” u HNK-u Šibeniku. Predstavu „Govorite li hrvatski?”, u kojoj s lakoćom glumi na svim hrvatskim dijalektima, izveo je gotovo 500 puta u zemlji i inozemstvu!
Za svoje umjetničke dosege u rasponu od tridesetak godina osvojio je pregršt nagrada, od kojih izdvajamo Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju mušku ulogu 2010. godine i iste godine na Festivalu glumca u Vinkovcima Statuu „Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca. Dopredsjednik je Hrvatskog društva dramskih umjetnika, član Festivalskog vijeća Marulovih dana, pročelnik za kazalište i film Matice hrvatske kao i još brojnih drugih odbora i tijela važnih za umjetničku scenu i općenito, kulturni razvoj Hrvatske.

Joško Ševo…

Neke uloge posebno sprema za ovogodišnje Splitsko kulturno ljeto, a rado ga žele vidjeti i u središtu cetinskog kraja u programu Dani Sinjske alke i Velike Gospe, nastupa i u svom Trogiru, pa kad ga slušate, upitate se je li moguće da pronađe vrijeme za sebe, prijatelje, more i sunce, gradele i druge dalmatinske gušte? On kaže da za sve ima vremena ako se kvalitetno i pravovremeno dobro isplanira. Evo priče s Joškom Ševom…