Apolitični

[VIDEO] Ivan Vukadin razvija kraljevski Tomislavgrad (1. dio)

Ivan Vukadin razvija kraljevski Tomislavgrad koji je kroz povijesna razdoblja mijenjao svoje nazive.

U rimsko doba zvao se Delminium, a u vrijeme hrvatskih i bosanskih vladara zvao se Županjac (po mjestu stanovanja upravitelja župe Duvno). Za vladavine Turaka Županj–potok, potom u vrijeme Austro-Ugarske – Županjac, 1925. – 1945. Tomislavgrad, a od 1945. do devedesetih Duvno, te se na kraju ipak vraća ime Tomislavgrad.
Tomislavgrad se smjestio uz samu granicu s Hrvatskom i dalmatinskim zaleđem, te kao takav postaje jedna vrsta veze između Bosne, Dalmacije i Hercegovine.

Ivan Vukadin razvija kraljevski Tomislavgrad

Ovaj kraj morate posjetiti iz nekoliko razloga: ima povoljan zemljopisni položaj, s brojnim nezagađenim pašnjacima, oranice i livade, bogatstvo vodnih potencijala poput Buškog jezera koje otvara realne mogućnosti ulaganja u kombinaciju morskog i seoskog-eko turizma, a Blidinje, ledenjačko jezero, pruža nezaboravan ugođaj, kako ljeti, tako i zimi s poznatim zimskim središtem Risovac i mnoštvo manjih izvora, blizina drugog zimskog centra Čajuša, Kupres (30 km od središta grada), pista za manje, turističke zrakoplove, obilna nalazišta mineralnih sirovina (ugljen-lignit, boksit, kvalitetna ilovača itd.), visok stupanj iskoristivosti energije vjetra, izgradnja industrijsko-poslovnih zona, dobri su temelji i preduvjeti za gospodarski razvoj koji u posljednje vrijeme uz svekolike napore, ipak ide naprijed. Ove riječi nam sa zadovoljstvom potvrđuje prvi čovjek ovog kraljevskog grada načelnik Ivan Vukadin s kojim smo razgovarali u njegovom uredu.

Apolitični portal vam donosi zanimljivu priču iz područja BiH gdje vjekovima žive Hrvati, u kojemu se krunio kralj Tomislav i koji ima jako puno poveznica sa Solinom, Kninom, Šibenikom, Biogradom i još nekim gradovima u Hrvatskoj.


Tomislavgrad je zaista područje ugodno za miran život, a i razvojni projekti ovog kraja imaju svoju budućnost, no nažalost, svjedoci smo odlaska mladih ljudi u zapadne zemlje. Kako zaustaviti taj trend i što može gospodin Vukadin sa svojim timom uraditi na rješavanju tih problema koji su prisutni i u drugim gradovima gdje žive Hrvati, samo su neka od pitanja upućena našem sugovorniku koji nam je potvrdio kako općina podosta brine i ulaže u kulturu i šport koji su dio tradicije življenja na ovim blagodatim prostorima susjedne BiH.