Apolitični

[VIDEO] Gusarska bitka u Omišu promovira i privlači

Posljednjih godina u omiškoj luci održava se manifestacija(Gusarska bitka) koja je jedinstvena po tome što rekonstruira izvornu gusarski sraz koji se dogodio u 13. stoljeću.

Tko je dođe pogledati, pa čak i u njoj sudjelovati, dugo pamti posjet gradu gusara koji te noći postaje mjesto susreta velikog broja stranih i domaćih gostiju. S idejom i kako je ona nastala može se pohvaliti Joško Stella koji je i kao direktor županijske turističke zajednice radostan i sretan što su ovu povijesno-turističku manifestaciju mnogi prepoznali kao vrijednost s kojom se vrlo kvalitetno može predstaviti i turistički brendirati Omiš i njegovo šire područje.

Gusarska bitka promovira i privlači

Podsjetimo ukratko, rekonstrukcija bitke prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem te omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk. Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju i zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom jer je to područje pod vlašću Omišana -mare nostrum – hrvatsko more. Ove godine rekonstrukcija bitke održat će se u četvrtak, 18. kolovoza, sa stotinjak naoružanih sudionika na nekoliko gusarskih i mletačkih galija te na sagittama, odnosno brzim omiškim gusarskim brodovima.
Na ovaj način grad Omiš se temeljem povijesnih činjenica turistički pozicionira kao grad gusara, podsjeća Stella koji nam u video prilogu donosi još neke zanimljivosti.