Apolitični

[VIDEO] Damir Ivančević uz dobre ljude potiče razvoj Budimira

Naselje Budimiri pokraj Trilja početkom listopada obilježava svoj blagdan, zaštitnicu Gospe od Ružarija.

U ovom malom i čistom naselju nadomak gradića na Cetini uspjelo se zadržati nekoliko zanimljivih prezimena poput, Ivančevića, Prelasa, Gunjača, Periša, Babića, Budića, Čikota, Rančića, Uvanovića, Vujčića, Mladina, Sliškovića, Čubića, Radonjića, Bradarića, Radmana, Pavića, Karadža i još nekih koji vuku višestoljetnu tradiciju življenja na ovim dalmatinskim prostorima. Ulaganjem u ovaj živopisni kraj uz potporu grada Trilja, Splitsko-dalmatinske županije i drugih, stvaraju se preduvjeti opstanka u Budimirima, a jedan od njih koji 24 sata na dan misli o razvoju i poboljšanju životnih uvjeta ovog mjesta Zagore je predsjednik mjesnog odbora Damir Ivančević .

Damir Ivančević voli svoje Budimire

Kako je upravo ovo vrijeme slavlja i svečanosti grada Trilja, ugostili smo ispred kamere gospodina Ivančevića koji je najzaslužniji što se već nekoliko godina proslavlja nekad zaboravljena, a sada ponovno oživljena Gospa od Ružarija koja stoljećima čuva svoje sugrađane, male i radišne ljude koji ne žele napustiti svoj kraj. U priči uz Cetinu, rijeku života, Damir nam govori kako su u dobroj mjeri obnovljene ceste, izgrađeno dječje igralište, učinjena dobra građevinska potpora mjesnoj crkvi i groblju, u procesu je prikupljanje potrebnih papira i dozvola za izgradnju mjesnog doma za mlade i drugi zahvati.

Damir Ivančević 

Ima nešto vinograda, obnovljenih starih kamenih kuća, ali i novoizgrađenih od sumještana koji žive na drugim područjima Dalmacije, Hrvatske, ali i godinama u europskim zemljama, pa im dolazak u svoje ognjište posluži kao rekreacija i vikend odmor od svakodnevnog napornog rada. U spomenutim zaseocima, nažalost, živi malo „čeljadi”, no veseli činjenica da je u posljednje vrijeme rođeno nekoliko djece kazuje prvi čovjek Budimira te se nada kako će s vremenom mnogi prepoznati potencijale ovog mjesta te ulagati u ovaj kraj.


U skladu s tim, treba spomenuti da se posljednjih nekoliko godina pokušava mijenjati slika ovog sela uz podosta truda i zalaganja, a nedjeljni blagdan Gospe od Ružarija (02. 10) u Budimirima prilika je da se okupe svi oni koji potječu iz ovog mjesta, kaže nam Ivančević dodavši kako je pripremljen bogati kulturno-umjetnički program koji će doprinijeti očuvanju običaja i tradicije ovog dijela Dalmatinske zagore.