Apolitični

[VIDEO] Branko Bago razvija Posušje na dobrobit ovog lijepog kraja

Branko Bago razvija Posušje na dobrobit ovog lijepog kraja, u to smo se uvjerili posjetivši ovo privlačno područje

Ime Posušje hrvatskog korijena označava sušni kraj, što je i bilo temeljno obilježje ovog kraja kroz stoljeća. Međutim, na svoj specifičan način preživjelo je sva prošla doba, od kamenog, metalnog, brončanog pa preko rimskog i srednjeg vijeka negdje u 7. stoljeću kada su se na povijesnoj pozornici pojavili Hrvati, osnivaju svoje prve kneževine, a zatim u vrijeme Tomislava i moćnu Kraljevinu Hrvatsku. Vjekovima i vjekovima Hrvati odolijevaju prošlim vremenima koja nisu bila baš naklonjena ovom prirodno lijepom i atraktivnom kraju BIH u kojem ovdašnji ljudi marljivo obavljaju svoje poslove, trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje ratarskih kultura, a u novije vrijeme intenzivno razvijaju turističku djelatnost zahvaljujući zanimljivim idejama ruralnih ponuda, blizini zimskog planinskog masiva Blidinja i drugih prirodnih lokaliteta.

Branko Bago razvija Posušje

Kako je Posušje, uz Grude, općina s najvećim postotkom Hrvata od svih područja gdje žive Hrvati u BiH, posjetili smo načelnika ovog grada, gospodina Branka Bagu, kojim nam je (Apolitični portal) u kratkom druženju opisao život u ovom graničnom području koji je udaljen 29 km od Širokog Brijega, 54 km od Mostara, 10 km od Imotskog, te 71 km od Makarske. Na početku nam je gosp. Bago zahvalio na interesu za njih i započeo priču kako je ovo kraj koji obuhvaća četiri krške zaravni (Posuško i Virsko polje, Tribistovo, Rakitski biser te planinsko područje oko Blidinjskog jezera) i nalazi se na raskrižju putova: Mostar – Imotski – Split, Mostar – Tomislavgrad – Livno te Ploče – Ljubuški – Grude – Rama – Uskoplje – Travnik (Put spasa u izgradnji).

I sama klima je dosta dobra jer ima obilježja mediteranske i stvara uvjete za mogući razvoj ovog kraja koji čuva svoje običaje i tradiciju, te kulturnu baštinu zahvaljujući zajedništvu Posušaka koji žive gotovo svugdje u Hrvatskoj i drugim europskim zemlja, govori načelnik, a ostatak priče pogledajte u našoj reportaži.