Apolitični

[VIDEO] Braća Banović iz klape Pasika: Klapa nam je ljubav i zadovoljstvo druženja

Klapa Pasika iz Kostanja nastala je 1998. god. na tradiciji crkvenog i pučkog pjevanja u zavičaju legendarne poljičke junakinje Mile Gojsalić.

Tijekom svog postojanja održala je brojne koncerte u domovini i inozemstvu te sudjelovala na brojnim smotrama i festivalima. Od nagrada se izdvajaju druga nagrada publike u dva navrata na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, drugo mjesto po ocjenama žirija i glasovima, publike na Večeri dalmatinske pisme u Kaštelima te prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Perastu.
Naziv klape simbolizira uspomenu njenih članova na djetinjstvo jer pasika je komadić škrte zemlje težačkom rukom otete kamenu u kojoj najčešće raste loza, poneka maslina ili smokva.

Klapa Pasika – čuvar baštine

Članovi klape rođeni su i žive u Kostanju, pa je klapa pokretač i nositelj brojnih društvenih i kulturnih aktivnosti u svome mjestu, među kojima se posebno ističe kulturno ljeto „Dani Mile Gojsalić” na kojem se okupi više tisuća posjetitelja iz cijele Dalmacije pa i šire.
Trenutno ih vodi Jasminko Šetka koji umjetnički oblikuje njihov rad. Koliko su vrijedni spomena u očuvanju kulturne klapske baštine govori i informacija da su za svoj rad nagrađeni i Plaketom grada Omiša, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri klapa Pasika je rijetko odlazila s brojnih festivala i smotri bez barem jedne nagrade. Tomu se raduju i braća u klapi Ivan i Lovre Banović koje smo ugostili u našem studiju te saznali zanimljivosti, ali i to da ove godine postaju glazbeno punoljetni. Evo priče…