Apolitični

VestaFesta u Vrpolju – fešta žena, majki, dama

VestaFesta festival je ženskog tradicijskog glazbenog izričaja koji će se održati na neobičnom mjestu – u Čačvini – Vrpolju, srcu Cetinske krajine, krševitom, tvrdom i patrijarhalnom tlu na kojem su priredbe u čast žene i tradicijskih ženskih umijeća i običaja pravi raritet. Naime, ovo je drugi put da se na ovakav glazbeni i folklorni način odaje počast i poštovanje prema ženi kao majci, njegovateljici, radnici, dami i svemu lijepom što je krasi.
Naš narod s pravom kaže „kad nestane običaja, nestat će i sela”. Zato se i na ovakav način čuvaju običaji, uče se djeca, jer ako izgubimo običaje, izgubili smo sebe i svoj identitet.
Mnogi su pohvalili početnu ideju stvaranja ovakve priredbe koja polako i sigurno zbližava ne samo nježniji spol ,već i sve ljude dobre volje.
Idejni začetnici su Lidija Bajuk, don Josip Dukić i Ante Lišnić koji vas pozivaju da dođete i ove godine u Vrpolje, 6. kolovoza 2015. u 20.00 sati. U programu nastupaju čuvarice ženske tradicijske pisme cetinskog kraja Udruga za očuvanje baštine cetinskoga kraja, Marko Kunac, pjevačice iz Vrpolja i Čačvine te Milenka Žuro. Nastupit će jedna od kreatorica ovog događaja uz 30. obljetnicu etno muziciranja – Lidija Bajuk, a izvest će se i tradicijski napjevi Dalmacije i dalmatinskog zaleđa, kao i predstavljanje novog albuma Prelja, te predaje i legende cetinskog kraja.
Prigodno će se otvoriti izložba – Vrpolje na starim fotografijama, a održat će se i Sajam tradicijskog rukotvorstva i gastronomije ženskog predznaka.
Uz potporu Splitsko- dalmatinske županije i grada Trilja organizatori VesteFeste KD Trilj, KU Vučija – Vrpolje, ŽU Vrpolje – Čačvina pozivaju sve na veliko druženje koje štuje i veliča drage dame, žene i majke, jer su to i zaslužile.
Dobro došli ovog četvrtka u Vrpolje.
Više u kategoriji: kulturna baština
Foto: tz-trilj.hr
D. Šabić, mag. nov.