Apolitični

Veslanje u „Gusara“ jača duh i tijelo

Hrvatski veslački klub „Gusar‟ iz Splita najtrofejniji je veslački klub u Hrvatskoj. Osnovan je 5. ožujka 1914. u Splitu, a osnivači su bili inž. Fabjan Kaliterna, inače i osnivač Hajduka, inž. Josip Kodl i dr. Ivo Stalio koji je izabran za prvog predsjednika. Već iste godine, na inicijativu „Jadrana” ustanovljena je veslačka sekcija Hrvatskog sportskog saveza u Zagrebu. – Povijest kluba ističe kako je na prvom prvenstvu bivše države Gusar odnio skoro sve pobjede, – govori nam sadašnji tajnik kluba i trener u HVK Gusar, Denis Boban koji još ističe da je klub po svojim rezultatima jedan od najboljih veslačkih klubova na ovim prostorima. Ulazimo u povijest športskog veslanja Gusara.
4. rujna 1932. na europskom prvenstvu u Beogradu, Gusarov osmerac u sastavu: Vjekoslav Rafaelli, Ivo Fabris, Elko Mrduljaš, Jure Mrduljaš, Petar Kukoč, Jakov Tironi, Luka Marasović, Bruno Marasović i kormilar Miroslav Kraljević, osvojio je zlatnu medalju.
1952. na Olimpijskim Igrama u Helsinkiju Gusarov četverac bez kormilara osvaja zlatnu olimpijsku medalju. To su bile prve zlatne olimpijske medalje koje su osvojili hrvatski sportaši i prve zlatne olimpijske medalje za bivšu državu. Veslali su: Duje Bonačić, Mate Trojanović, Velimir Valenta i Petar Šegvić. Trener je bio Davor Jelaska. Na svjetskom prvenstvu u Indianapolisu 1994. godine u dvojcu sa kormilarom Tihomirom Frankovićem, Igor Boraska i kormilar Milan Ražov osvojili su zlatnu medalju. Trener je bio Igor Čulin.
Braća Siniša i Nikša Skelin tri puta (2002., 2005. i 2007.) su osvojila svjetski kup u disciplini dvojac bez kormilara uz trenera Igora Čulina.
Ukupno, veslači Gusara (kao članovi Gusara, jer neki od njih su osvajali medalje i kao članovi drugih klubova) osvojili su 4 zlatne, 2 srebrne i 7 brončanih olimpijskih medalja, 3 zlatne, 11 srebrnih i 5 brončanih medalja sa svjetskih prvenstava, 9 zlatnih, 9 srebrenih i 10 brončanih medalja s europskih prvenstava, 6 zlatnih medalja na Svjetskom kupu, mnoštvo medalja na Mediteranskim igrama, svjetskim prvenstvima za juniore i najznačajnijim međunarodnim regatama, te više stotina medalja na državnim prvenstvima. Sam legendarni veslač Gusara Zlatko Celent, sudionik 4 Olimpijade i osvajač jedne olimpijske brončane medalje i jednog 4. mjesta bio je 25 puta državni prvak! Upravo je on bio uzor našem treneru Denis Bobanu koji nam u nekoliko minuta donosi priču o Gusaru…

D. Šabić

https://apoliticni.hr/wp-content/uploads/2014/11/Veslački-klub-gusar.mp3?_=1