Apolitični

Veselje na Martinje

   by  GentleJunk co. 

Na dan sv. Martina, 11. studenoga, slavi se blagdan vina zvan Martinje. Tradicionalni je to običaj pretvaranja vina u mošt. Sok grožđa završava put alkoholnog vrenja i prelazi u mlado vino te se u čast toga priređuju martinjske veselice, štuju se običaji kao i stara i duga tradicija.
Himnom „Došel je došel Sveti Martin“, vinskim zapovijedima, statutima i regulama te uz vinski brevijar obavlja se ceremonijalni čin krštenja mošta.
Posebno se ovaj običaj njeguje u sjevernoj Hrvatskoj i Istri. Velika slavlja očekuju se u Požegi, Kutjevu, Kladarskom bregu, Daruvaru te diljem međimurske vinske ceste. U Istri se najveće slavlje očekuje u Momjanu. Vreva gradskih trgova na taj dan izražena je posebice u mjestima u kojima je sveti Martin zaštitnik, no ništa manje veselo nije ni u drugim mjestima. Priređuju se najveće tradicionalne glazbene i folklorne zabave.
Ovaj vinski blagdan očituje se krštenjem mladog vina te raznolikom i bogatom gastronomskom ponudom. No, nemojmo zaboraviti zabavnu, kulturno-umjetničku i sportsku ponudu.
Ljubitelji dobrog vina zasigurno će ovog vikenda doći na svoje. Veselja neće nedostajati. Uputite se u vama najbliže mjesto gdje se slavi Martinje i uživajte u zdravicama, pjesmama i običajima. Kako stara poslovica kaže – „Bolje da nestane sela, nego običaja“.

P. Mimica