Apolitični

Vesele mačkare cetinskog kraja

Alkari bi kazali da je sve spremno za početak trke, a maškare za trku i promociju pokladnih svečanosti i plesa pod maskama. Tako je u cetinskom kraju u kojem će ovog vikenda u pohode krenuti mačkare iz Gljeva, u organizaciji Udruge ‘Didi s Kamešnice’, otočke mačkare iz Priblaća, dok će triljski kraj pohoditi mačkare iz Vedrina. Idemo redom:
U subotu (30. siječnja 2016. godine), u 8 i 30 sati u pohod iz Gulića prema Gali krenut će gljevske mačkare. Dolazak u Galu očekuje se oko 10 sati, a iz Gale će krenuti prema Hanu gdje se njihov dolazak očekuje oko 12 sati. Povratak na Gljev planira se do 13 sati gdje će se veselje nastaviti do zalaska sunca. Ovogodišnju povorku gljevskih mačkara zabilježit će fotoaparati Foto saveza Hrvatske za potrebe knjige o mačkarama.

– Otočke zaseoke, Rudu i Udovičiće, ove subote će pohoditi mačkare iz Priblaća (Otok). Okupljanje mačkara je u 9 i 30 sati u Kevića. Nakon toga povorka će krenuti prema župnoj crkvi gdje će se pomoliti, zatim na Batlan, pa preko Strane do Roknjače gdje se očekuju oko 12 i 30 sati. Nakon toga priblaćke mačkare pohoditi će Ovrlju, Rudu, Udovičiće, Jelašce, a završna svečanost bit će u Segetu, na Samardžića guvnu.

U nedjelju će triljski kraj pohoditi poznate mačkare iz Vedrina. Po običaju mačkare kreću s Bojina guvna u 9 sati prema Grabu, zatim slijedi povratak na Gaz i Jabuku. U središtu Trilja vedrinske mačkare očekuju se između 13 i 14 sati, nakon čega slijedi povratak u Vedine kod škole gdje se priređuje završna svečanost.

Sudjelujte i vi u maškarama i pokladama cetinskog kraja.
Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.