Apolitični

Vertikalni uzgoj se činio kao super ideja, ali postaje energetski neisplativ

U lipnju prošle godine, otvorena je ogromna nova farma na periferiji engleskog grada Bedforda. Na spektakularnom otvaranju, zainteresirana javnost, političari i mediji imali su priliku čuti da će novi pogon jednog dana proizvoditi i do 20 milijuna biljaka godišnje. 

Bilo je to najnovije otvaranje za Infarm, europsku poljoprivrednu tvrtku koja se bavi vertikalnim uzgojem, a ista je prikupila više od 600 milijuna dolara s obećanjem da će povrće uzgajati u visokotehnološkim skladištima s LED svjetlima, a ne na otvorenim poljima ili u staklenicima. 

Ogromna potrošnja energije

Kao što ste već mogli pretpostaviti, stvari su brzo krenule nizbrdo, a budućnost farme je sve samo ne blistava. Dana 29. studenoga, osnivači Infarma poslali su e-mail zaposlenicima u kojemu najavljuju otpuštanje ‘oko 500 zaposlenika‘, dakle više od polovice radne snage. U poruci su, objavio je Wired, detaljno navedeni planovi tvrtke da smanji svoje poslovanje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj i Nizozemskoj te se usredotoči na zemlje u kojima je imala čvršće odnose s trgovcima na malo i veće šanse da ‘izvuče‘ barem nešto profita. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay