Apolitični

Venecijanski bijenale: U hrvatski paviljon ugradit ćemo bunker star stotinu godina

Naziv 17. po redu Venecijanskog bijenala arhitekture, koji ove godine traje od 22. svibnja do 21. studenog (bilo je odgođeno prošle godine), jest “Kako ćemo živjeti zajedno”, a zadao ga je glavni kustos Bijenala Hashim Sarkis. “Svijet će se suočiti s mnogim izazovima. Raduje me što ću s arhitektima moći preispitati neke od njih”, rekao je ovaj arhitekt rodom iz Bejruta i dekan za arhitekturu na MIT-u, za međunarodnu izložbu na kojoj je ove godine 112 sudionika iz četrdeset šest zemalja.

Hrvatsku na bijenalu predstavlja paviljon “Togetherness/Togetherless”. Otvorit će se 21. svibnja, u Arsenalu, prostor smo iznajmili za 70 tisuća eura. Na poziv kustosa ovogodišnjeg Bijenala Hashima Sarkisa da se u timove uključi širi spektar suradnika, hrvatski je tim, kako su naveli, uz multidisciplinarni autorski tim pozvao specijalizirane lokalne obrtnike, majstore i stručnjake te radnike brodogradilišta.

Naime, među temeljnim su elementima ovogodišnjeg nastupa: bunker star stotinu godina i dijelovi broda iz Brodogradilišta 3. maj. Djelomice se oslanja na projekte Slatko&Slano i Fiume Fantastika, vezane uz EPK Rijeka 2020.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay