Apolitični

Venecija priprema sustav rezervacija za jednodnevna putovanja, želi smanjiti gužve

VENECIJA planira uvesti probni sustav rezervacija za jednodnevne posjete središtu grada da bi se smanjile prekomjerne gužve u vrijeme kada se posjetitelji vraćaju u taj talijanski grad nakon pandemije. 

Svrha sustava plaćenih rezervacija nije ograničiti broj turista u povijesnom središtu, već potaknuti dio posjetitelja da grad posjećuju u manje popularno doba godine, kada cijena rezervacije bude niža.

Sustav, na kojemu se radilo godinama, postat će obavezan 2023. godine, kada će posjetitelji na jednodnevnim izletima morati platiti naknadu od tri do deset eura, ovisno o razdoblju u kojemu posjećuju središte grada.

Otprije je poznato da brojni turisti zagorčavaju život malobrojnom domaćem stanovništvu koje još uvijek stanuje u povijesnom središtu.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je rekao da je sustav rezervacija “ispravan put za uravnoteženije upravljanje turizmom”.

“Mi ćemo prvi u svijetu provesti ovaj eksperiment”, napisao je na Twitteru. Jednom kad rezervacije postanu obavezne, ulazak posjetitelja u središte grada kontrolirat će se na autobusnom i željezničkom kolodvoru, dvama glavnim punktovima kojima turisti stižu u grad.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay