Apolitični

Venecija opet “tone” pod udarom kruzera! Građani prosvjeduju…

Gradski proračun od turizma itekako profitira, ali što to u konačnici znači za sam grad i njegovu perspektivu kada demografski izumire?

Naime, u taj je grad stigao prvi veliki kruzer od početka pandemije Covida-19 prošle godine, zbog čega su  njegovi stanovnici prosvjedovali. Vjeruju kako ih je vlada prevarila obećavši zabranu ulaska brodova u povijesni dio grada.

Radi se linijskom kruzeru MSC Orchestra s 650 putnika, koji je u subotu iznenadio stanovnike Venecije (info: The Guardian). 

Neki od Venecijanaca izašli su na ulice, a neki aktivisti sjeli su u barke i brodice i otišli do samog broda. Protivnici kruzera vjeruju da valovi s brodova utječu na temelje kuća povijesne jezgre i ekosustav lagune.

Ranije se talijanskom premijeru i gradonačelniku Venecije obratila skupina poznatih pjevača i glumaca, uključujući Micka Jagera, i zatražila da zaustave krstarenje u gradu, navodi medij.

Naravno da je gradu nedostajao prihod od turizma kada je sve više-manje turizmu i podređeno. Upravo je to i najbolje upozorenje svima onima koji toga još nisu svjesni, koliko je rizično oslanjanje isključivo na turističku djelatnost i koliko je ona u svojoj biti krhka i ovisna o brojnim čimbenicima

Cijeli članak možete pročitati na: geopolitika.news

Foto: Pixabay